A cseh állampolgárság "belefér", a magyar már nem...

A belügyminisztérium "hosszú évek óta tartó történelmi, kulturális és családi kötelékekre" hivatkozva a cseh állampolgárságért folyamodó személyeket nem fosztaná meg szlovák állampolgárságuktól.

A Szlovák Köztársaság állampolgárának nem kéne elveszítenie szlovák állampolgárságát, ha  cseh állampolgárságért folyamodik - áll a belügyminisztérium törvényjavaslatában, mellyel Fico-féle állampolgársági törvényt módosítanák. A lehetséges módosítást tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a belügyminisztérium. A Daniel Lipšic (KDH) által vezetett belügyi tárca álláspontja szerint az intézkedést "a hosszú évek óta tartó történelmi, kulturális és családi kötelékek" indokolják. Ha a javaslatot elfogadják, 2012 május 1-től lépne érvénybe.

A jelenleg hatályos szlovák állampolgársági törvényt Robert Fico kormánya fogadta el, válaszul az Orbán-kormány honosítási törvényére, mely lehetővé teszi a külföldön élő magyaroknak, hogy magyarorszgái állandó lakhely nélkül felvehessék a magyar állampolgárságot. A szlovák törvény ugyanakkor nem teszi lehetővé a másik állampolgárság szabad akaratból történő felvételét, büntetésként azonnal megvonja a szlovákot.

Gál: diszkriminatív a beügyminisztérium javaslata

"A belügyminisztérium módosító javaslata, melyet tárcaközi egyeztetésre küldött, egyértelműen diszkriminatív" - jelentette ki a hírre reagálva Gál Gábor parlamenti képviselő. A Híd politikusa hozzátette, hogy az állampolgársági törvény esetében átfogó megoldásra van szükség, és a belügyi tárca javaslata teljesen felesleges. A legideálisabb a törvény teljes eltörlése lenne - tolmácsolta a Híd-frakció álláspontját Gál.

A belügyminisztérium szerint a Fico-ellentörvény alapján eddig 126-an veszítették el szlovák állampolgárságukat. Közülük csak 15-en lettek magyar állampolgárok. A reális adatok valószínűleg mások, mert a törvény és a szankciók miatt számosan nem jelentik be az új állampolgárság felvételét.

(sita/parameter)