Szlovákia energetikai pert nyert az Európai Bizottsággal szemben

2011. szeptember 23. - 17:46 | Belföld
Az Európai Bizottság az energetika területén perelte be Szlovákiát, mégpedig amiatt a szerződés miatt, amely megalapozza a villamos energia átvitelének jogát a svájci Aare-Tessin AG für Elektrizität (ATEL), valamint a Szlovák Villamosművek, illetve anak jogutódja, a Szlovák Villamosenergia-átviteli Rendszer (Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. - SEPS) között.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője, Peter Bubla közölte, az ügy kivizsgálását követően az Európai Bíróság elutasította az Európai Bizottság panaszát.

A svájci ATEL társaság és a Szlovák Villamosművek, illetve a jogutód SEPS között 1997 októberében köttetett meg a szerződés. Az ATEL az elektromos energia átvitelének jogát azért cserébe kapta meg, hogy a vezetékek kiépítését 50%-ban finanszírozta.

Az Európai Bizottság először formális felhívással élt, majd egy állásfoglalást is tett, melyben közölték, hogy Szlovákia a kapacitás fenntartásával nem teljesítette az elektromos energia átvitelének belső piacáról szóló közös európai irányelveket. Mivel Szlovákia nem tett eleget a felszólításnak, így az EB panaszt emelt ellene az Európai Bíróságon. Ebben többek között arra hivatkozott, hogy az ATEL privilegizált helyzetet élvez az energiahálózat többi szolgáltatójával szemben.

Szlovákia ellenben azzal érvelt, hogy éppen az ATEL átviteli jogától való megfosztás diszkriminálná a svájci társaságot azokkal a szolgáltatókkal szemben, amelyek a vezetékrendszer kiépítéséhez nem járultak hozzá financiálisan. Emellett Szlovákia szerint az ATEL az átviteli jog mindennemű kompenzáció nélküli megvonása esetén hivatkozhatna az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseinek megsértésére, mégpedig a kisajátítás terén.

Az Európai Bíróság végül elutasította az EB keresetét, mivel nem megállapítható, hogy a többi szolgáltató jogai sérülnének a SEPS és az ATEL közt megkötött szerződés által. 

SITA/para