Dostált kirúgatta a kínai nagykövet arról a fogadásról, amelyre maga hívta meg

2011. szeptember 28. - 18:05 | Belföld
Kitessékelték Kína pozsonyi nagykövetségének kormányszállóbeli fogadásáról kedden Ondrej Dostált az OKS Híd parlamenti frakciójában politizáló képviselőjét, mert egy kínai politikai fogoly könyvével akarta megajándékozni a nagykövetet.

Dostált a nagykövet utasítására a szlovák belügyi testőrség tagjai tessékelték ki a fogadásról, annak ellenére, hogy hivatalosan meghívták oda.

A rendezvény a Kínai Népköztársaság fennállásának 62. évfordulója jegyében zajlott, Ondrej Dostált pedig a szlovák parlament emberi jogi bizottságának alelnökeként hívták meg.Meglepődtem, amikor kézhez kaptam a meghívót, hiszen két évvel ezelőtt azért csuktak le, mert tiltakoztam a kínai államfő pozsonyi látogatása miatt” – mondta Dostál az incidens kapcsán. Hozzátette, polgári aktivistaként soha nem sikerült kézbesítenie tiltakozó állásfoglalását közvetlenül a nagykövetnek, ezért akart vele kedden elbeszélgetni.

Dostál Gu Ziping nagykövetnek egy bebörtönzött kínai jogász könyvét akarta ajándékként átadni. A jogász, Kao Cse-seng azért kerül börtönbe Kínában, mert az állam által megkárosított polgárokat képviselte.

A nagykövet nem volt hajlandó átvenni az ajándékot és jelezte Dostálnak, hogy ki van rúgva, majd a kínaiak által "felbérelt" szlovák kormányzati testőrök (belügyminisztériumi rendőrök) kivezették a recepcióról.

sme.sk/para