Összeomlik az egészségügy - 2411 orvos adja be a felmondását

2011. szeptember 29. - 12:32 | Belföld
Marian Kollár, az Orvosok Szakszervezeti szövetségének elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a csütörtöki nap folyamán 34 klinika 2411 orvosa nyújtja be felmondását.

Kollár elmondása szerint ide tartozik az összes egyetemi kórház, néhány kisebb intézmény és részvénytársaságként működő klinika. A szakszervezeti vezető szerint, ha az egészségügyi minisztériummal nem tudnak megegyezni december 1-jéig, a felmondási idő leteltéig, akkor összeomolhat az egészségügy.

A szakszervezeti szövetség augusztus 25-én kezdte meg a felmondások összegyűjtését. A munkaviszony felmondását előkészítő deklarációt összesen 51 kórház 3827 orvosa írta alá. A szakszervezetek négy követeléssel álltak elő, mégpedig hogy tartsák be a Munkatörvénykönyv rendelkezéseit, változtassanak az egészségügyi rendszer finanszírozásának rendszerén, állítsák le a kórházak transzformációját, és növeljék az egészségügyben dolgozók bérét.

A szövetségnek mintegy kétezer tagja van. A szakszervezetiek becslése szerint a szlovák egészségügyben jelenleg mintegy hatezer orvos dolgozik.

SITA/para