Távozik a szlovák hadsereg vezérkari főnöke

2011. szeptember 30. - 11:57 | Belföld
Személycserék a szlovák hadsereg főparancsnokságán: távozik tisztségéből Ľubomír Bulík, vezérkari főnök, s változások lesznek néhány további poszton is - jelentette be pénteken Ľubomír Galko védelmi miniszter.

A miniszter azt állította, hogy a változások összefüggésben vannak a fegyveres erők tervezett reformjával.

"Friss szelekre van szükségünk. Az új korszak új embereket kíván, és nemcsak a vezérkari főnök bársonyszékében" - szögezte le Galko. Megerősítette: Szlovákiában már dolgoznak a haderőreformon, amely meghatározza a fegyveres erők jövőjét. A cél a tiszti struktúrák racionalizálása, a miniszter szerint szó sincs erőszakos személycserékről. "Olyan katonák távoznak, akik elvégezték a rájuk bízott munkát" - jegyezte meg.

A védelmi miniszter tájékoztatása szerint Bulík kölcsönös megegyezés alapján távozik a hadsereg éléről. "Köszönöm a hét év alatt elvégzett munkáját. Ténykedése alatt a szlovák fegyveres erők az egyik legmegbízhatóbb intézménynek számítottak, öregbítették Szlovákia hírnevét itthon, és a külföldi missziók során is" - közölte Ľubomír Galko, majd hozzátette: ideje továbblépni, a hadsereget új kihívások várják.

Október elsejétől megalakul a vezérkari főnök-helyettes funkciója, a tisztséget Miroslav Kocian vezérőrnagy fogja ellátni - ő eddig a műveleti csoport vezetője volt. A második helyettes Jaroslav Vývlek altábornagy lesz. Saját kérésére leszerel Milan Čelko dandártábornok, az ő helyére Juraj Krištofovič dandártábornok kerül.

Ľubomír Bulík is megerősítette, hogy távozik a hadsereg éléről. "Mindenki tudja, hogy a fegyveres erőknek anyagi támogatásra van szüksége, mert a modernizáció elkerülhetetlen" - értékelte a hadsereg állapotát. "Meggyőződésem, hogy a reform folyamatát egy új vezetőnek, a saját embereivel kell elvégeznie" - tette hozzá a leköszönő vezérkari főnök.

(mti/parameter/tasr)