Ficoék az igazságügy-minisztert fenyegetik

2011. október 3. - 16:32 | Belföld
A Smer-SD azzal fenyegeti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) igazságügy-minisztert, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be ellene.

Robert Fico pártelnök szerint Žitňanskának két lehetősége van: vagy helyreállítja a rendet az igazságszolgáltatásban, amit szerinte ő bomlasztott fel, vagy pedig önmaga lemond. A volt kormányfő szerint az igazságszolgáltatás rendszere soha nem volt annyira instabil, mint jelenleg.

"Az elmúlt 14 hónapban, amióta az igazságügyi tárcát vezeti, semmi mással nem foglalkozott, csak azzal, hogyan távolítsa el Štefan Harabint a Legfelsőbb Bíróság éléről, hogyan politizálja a bírósági rendszert és hogyan kebelezze be a Legfőbb Ügyészséget" - jelentette ki Fico.

Fico szerint Žitňanská ilyen politikai feladatot kapott, amikor elfoglalta pozícióját, és egy bérelt zsoldosként kezdett bele munkájába. Úgy véli, hogy ekképpen szeretné a kormány uralni a büntetőjogi rendszert, hogy kriminalizálhassa az ellenzéket, mert semmilyen saját programmal nem képes előállni. "A bíróságokat és az ügyészséget a 70-es évek szellemében normalizálják" - emelte ki.

Rámutatott, hogy az Alkotmánybíróság az ügyészségi törvény rendelkezéseinek Fico szerint nagy részét hatályon kívül helyezte. "Helyt adtak az ellenzék, a szakmai nyilvánosság és Ivan Gašparovič államfő éles kritikájának" - mondta. Emlékeztetett, hogy az Európai Bírói Szövetség is fenntartásait fejezte ki annak kapcsán, hogy a szlovák törvények több, a bírókat is érintő rendelkezése növeli az állam hatalmát a bírói munka felett, és veszélyezteti azok függetlenségét.

SITA/para