Nem ijedtek meg az orvosok, továbbra is gyűjtik a felmondásokat

2011. október 6. - 08:42 | Belföld
Az Orvosok Szakszervezeti Szövetsége továbbra is gyűjti a felmondásokat, miután szerdán a szakszervezeti vezetés tárgyalt Ivan Uhliarik egészségügyi miniszterrel.

Marian Kollár szakszervezeti elnök úgy nyilatkozott, hogy a minisztériumnak érdekében áll a megegyezés, csak az idő ellenük dolgozik. Ugyanakkor kijelentette, hogy nem elégedetten, de nem is elégedetlenül távozik a tanácskozásról. Kijelentette, hogy továbbra is gyűjtik a felmondásokat.

A szakszervezeti szövetség felvázolta elképzeléseit az orvosi bérek növekedésének törvénybe iktatásáról. Kollár elmondta, hogy a nemzetgazdasági átlagbér 1,5–3-szorosát szeretnék elérni, attól függően, hogy kinek milyen az orvosi végzettsége, illetve a tapasztalata. A fizetések fokozatosan növekednének, az utolsó szakasz 2013 elején történne. Uhliarik részletesebben nem nyilatkozott az ügyről, elmondása szerint most látta a javaslatot először. Kollár ugyanakkor kijelentette, hogy amennyiben jóváhagyja a miniszter, abban az esetben garanciát is kérnek rá.

Nem értettek egyet a kórházak transzformációja ügyében. Uhliarik szerint a szakszervezetiek is úgy gondolják, hogy a kórházaknak jobban kell gazdálkodniuk. A minisztérium kitart a transzformáció mellett, amely Uhliarik szerint meggyőző eredményeket mutat, míg a szakszervezetiek maradnának a járulékos szervezeti felépítés mellett, amellyel eladósodtak. Kollár azzal érvelt, hogy a részvénytársaságokban semmilyen garanciával nem rendelkeznének az orvosok arról, hogy a helyzetük javul. Hangsúlyozta, hogy ez az egy pont, amiből semmiképp sem engednek. Ugyanakkor szerinte az orvosokat az esetleges bérnövekedés meggyőzné.

Uhliarik meg van róla győződve, hogy az orvosok nem fogják elcserélni a páciensek egészségét és életét a kórházak transzformációjára.

Szeptember végéig 34 kórház 2411 orvosa nyújtotta be felmondását.

SITA/para