Az SaS helyett végül mégis beugranak Ficoék?

2011. október 10. - 13:10 | Belföld
Rastislav Tóth politológus szerint az SaS nem fogja támogatni az euromentőcsomagot a parlamentben, ám a Smer-SD igen.

Tóth azzal érvel, hogy a politikai kulcsszituációban döntő lehet, hogy a Smer-SD-t, a KDH-t és a Híd pártra is nyomást gyakorolnak az európai partnereik, emiatt mindannyiuknak muszáj lesz teljesíteniük eme feladatukat. Ugyanakkor szerinte a kormánykoalíció ettől függetlenül egyben marad.

A politológus szerint a keddi szavazáson a Smer tartózkodni fog, és elsőre nem megy át a javaslat, viszont nem sokkal később egy ismételt voksolás jöhet, ahol bár morogni fog a Smer, de mégiscsak jóváhagyják azt. Tóth szerint a liberálisok azzal számolnak, hogy nélkülük is jóváhagyható a mentőcsomag, ugyanakkor számukra plusz pontokat jelenthet a későbbiekben, hogy nem támogatták ezt a nem túl populáris javaslatot. Úgy véli, hogy a hozzáállásukon az eredetihez képest már nem változtathatnak, mert azzal nevetségessé válnának. Kifejtette, hogy szerinte az SaS már előre felkészült a lehetséges forgatókönyvekre, még az előrehozott választásokra is, és az egyetlen, ami negatívan érinthetné őket, ha egy új kormányt alakítanának nélkülük.

Tóth úgy vélekedett, hogy egy felesleges színház zajlik a szlovák nyilvánosság előtt, ugyanis a legalapvetőbb dolgokról már döntöttek, és Szlovákia egyébként sem tud nagyon hozzászólni a történtekhez, ugyanis a francia és a német bankoknak túl sok pénzük van a dologban.

SITA/para