Iveta Radičová felszólította (megmaradt) koalíciós partnereit, hogy tárgyaljanak a Smer-rel

2011. október 11. - 23:22 | Belföld
Kedd 22 óra pár perccel megbukott a szlovák kormány és a parlament elutasította az euró-mentőcsomagot. A kormányfő, Iveta Radičová nem sokkal utána felszólította koalíciós partnereit, hogy tárgyaljanak a Smer-rel a mentőöv ratifikációjáról.

Arra a határozati javaslatra, hogy Szlovákia támogassa az euróövezeti mentőcsomagok motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogköreinek bővítését, ami egyben a kormány iránti bizalom kifejezését is jelentette, a jelenlévő 124 képviselő közül 55-en igennel szavaztak, kilencen ellene, senki sem tartózkodott, de 60 képviselő nem szavazott.

Radičová: „Mit ért el ezzel az SaS? Ha közös az érdekünk, hogy Szlovákia polgárai végre megérjék a stabilitást és nyugalmat, akkor nem azon kell dolgozni, hogy Szlovákia az euróövezet és az uniós közösség peremére sodródjon. Ezt semmilyen felelős miniszterelnök nem írja alá.”

A kormányfő ezt követően az együttműködést helyezte fókuszba, mert szerinte csak partnerséggel lehet áthidalni a krízist. Majd felsorolta azokat a tárgyalásokat, amelyeken kormánya sikerrel képviselte az ország polgárainak érdekeit. „Szlovákiának súlya van, Szlovákiát hallani“ - mondta, hozzátéve, hogy egyetlenként nem támogatták a görög kölcsönt, és feltételeket szabtak, amelyek bekerültek a hitelcsomagba.



A hogyan tovább kérdést saját magának feltevő Radičová elsőként elnézést kért a polgároktól, amiért nem tudta kompromisszumra bírni a koalíciós partnereket. Majd két lépést javasolt: felszólította koalíciós partnereit, és pártja elnökét, Mikuláš Dzurindát, hogy tárgyaljanak az ellenzéki Smer-rel és egyezzenek meg a mentőcsomag ratifikációjáról. Majd felszólította az SaS elnökét, hogy legyen férfi, tudja, mi a dolga és mondjon le házelnöki posztjáról és távozzanak önként posztjaikról pártja miniszterei is.

para