VISSZAFORDÍTHATATLAN: Leváltották a Radičová-kormányt!

2011. október 11. - 10:25 | Belföld
124 jelenlévőből 55-en támogatták az euró-mentőcsomagot és a Radičová-kormányt, kilencen ellene szavaztak, hatvanan pedig tartózkodtak.

Iveta Radičová kormányfő sajtótájékoztatón közölte kedden délelőtt, hogy az euró-mentőcsomagról esedékes szavazást összeköti a kormánya iránti bizalmi szavazással.

Radičová közölte, szándékát bejelentette Ivan Gašparovič államfőnek is, aki a kormány bukása esetén eldönti, mi lesz a következő lépés.

A SaS listáján parlamentbe jutott Egyszerű Emberek (Igor Matovič és társai) bejelentették, nem vesznek részt a az euró-mentőcsomagról szóló bizalmi szavazáson. Ami azt jelenti, ha valamennyi kormánypárti képviselő részt venne a szavazásban, akkor is csak 75 szavazat lenne, ami eggyel kevesebb a szükségesnél.

10:30-tól rendkívüli kormányülés zajlik, a kormánynak is jóvá kell hagyni a bizalmi szavazást.

Befejeződött a kormányülés, két SaS-es miniszter ellenszavazatával elfogadták, hogy bizalmi szavazással együtt szavaz a parlament az euró-mentőcsomagról.

Európa-szerte csökkennek a tőzsdeindexek, a befektetők a szlovákiai fejleményekre várnak

A Smer-SD parlamenti frakciója bejelentette, képviselői jelenlévőként bejelentkeznek a parlamentben az euró-mentőcsomagról megejtendő szavazás előtt, ám nem vesznek részt a szavazásban.

13 órakor Sulík megnyitotta a parlamenti ülést. Elsőként a mentőcsomagról fognak szavazni, megszavazták a programot, majd egy órára berekesztették az ülést, hogy tárgyaljanak a bizottságok.

13.20: Egy lépésre voltak a felek a megegyezéstől, de senki sem volt képes megtenni. Győzött a tesztoszteron – fogalmazott Igor Matovič, képviselő.

13.23: José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hollandiai hivatalos útjáról figyeli a szlovákiai történéseket: „Csak annyit mondhatok, hogy nagyon, nagyon reméljük, hogy Szlovákia ma úgy szavaz, ahogy kell, és az euróövezet utolsó országaként ratifikálja a stabilizációs pénzügyi mechanizmust.”

Bugár Béla feleslegesnek tartja, hogy egy esetleges sikertelen szavazás után az SaS-szel együtt üljön le újra a kormánykoalíció tárgyalni. Nem tud elképzelni egy esetleges Híd-Smer kormányzást.

14.40: Két órakor megérkezett a parlamentbe Iveta Radičová, újságírókkal nem beszélt.

Negyed háromtól újra ülésezik a parlament. Milan Hort (SDKÚ) vezeti az ülést, nem Richard Sulík.

Ivan Mikloš ismerteti a határozati javaslatot. „16 kormány és 16 parlament egyetért abban, hogy az eurómentőöv elengedhetetlen a jelenlegi helyzet feloldásához. „Ez a beszélgetés nálunk nagyon átpolitizálódott” - mondta, és azt üzente az SaS-nek, hogy a populizmus nagyon kártékony. „A mentőöv nem tökéletes megoldás, és nem ingyenes. A probléma, hogy ma nincs más alternatívánk” - mondta a pénzügyminiszter, majd a mentőövvel kapcsolatos mítoszokat próbálta meg ledönteni beszédében. Ilyen szerinte az, hogy a mentőöv ablakon kidobott pénz. „A mentőöv a piacokon merít hitelt és sokkal nagyobb kamatokkal adja tovább a rászoruló országoknak. Ezért még nyereséget is elkönyvelhet” – magyarázta.

Igor Matovič még egyszer előhozakodott a kompromisszumos javaslattal, ugyanis szerinte még most is van lehetőség rá:


21.00: Juraj Miškov (SaS) gazdasági miniszter jelenleg egy gazdasági fórumon tartózkodik Indonéziában. Azt üzente, ezt a koalíciót tartja a lehető legjobb alternatívának. Ha viszont megbukik a kormány, akkor ez az utolsó útja.

21.15: Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) úgy fogalmazott, hogy ha szeretnénk befolyásolni a történéseket, akkor a részesei kell, hogy legyünk.

21.30: Ondrej Dostál (OKS/Híd) egy egyszerű kérdést tett fel: Szeretik-e a juhtúrós sztrapacskát, és az állatokkal való szexet? Válaszoljanak egy szóval! Ezzel utalt a kormány iránti bizalmi szavazás és az euró-mentőcsomagról való voksolás összekötésére. Véleménye szerint akik kiállnak a mentőcsomag mellett, azok tévednek, de ezt elfogadja... Mivel azonban egyszavas válasz nem adható, ezért nem fog szavazni.

21.35: Martin Pado (SDKÚ-DS) az SaS szemére vetette, hogy a Koalíciós Szerzőzésre hivatkoznak, ugyanakkor szerinte az nem tartalmazza az euró-mentőcsomagot, ellenben a kormány támogatásával.

21.37: A tanácskozás véget ért. Sulík tíz óráig szünetet rendelt el. Tíz órakor minden eldől, jöhet a szavazás.

21.50: Daniel Lipšic (KDH) és Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) is úgy gondolja, hogy a helyzet visszafordíthatatlan, és a kormány bukásával ér véget.

21.55: Az SaS képviselői és érkeztek az ülésterembe, de csak a saját cuccaikért, amit összeszedtek, majd távoztak.

21.59: Sulík ismét megnyitja a tanácskozást, mégpedig azért, hogy Iveta Radičovának megadja a szót.

22.00: Ivan Mikloš kért szót, még előtte: csak annyit mond, hogy nem szeretné húzni a tanácskozást, és ha más nem akar hozzászólni, akkor ő sem fog, bár bejelentkezett.

22.02: Radičová a következő: "Bár némely eseményeket különbözően értékelünk, legyünk koalícióban, vagy ellenzékben, egy közös kötelezettségünk van, a polgárokat maximálisan megvédeni. Megnevezhetjük a mostani szituáció felelőseit, de alapvető fontosságú, hogy ez a helyzet ne ismétlődhessen meg a jövőben, és az, hogy milyen Szlovákiát hagyunk magunk után. Ma Szlovákia megbízhatóságáról szavazunk, arról, merre haladjon tovább, kik lesznek a partnerei a jövőben, hogy önmagunk zárjuk ki magunkat a sikeresek társaságából. Kérem Önöket, szavazzanak bizalmat ennek a kormánynak, higgyék el, felelősségteljesen bánik a közpénzekkel, hogy érdekében áll Szlovákia megbízhatóságának megőrzése..."

22.09: Pavol Hrušovský lezárja a tanácskozást. 

A szavazás: 124 jelenlévőből 55-en támogatták, 9 ellene, 60-an nem szavaztak. A Radičová-kormány iránt a parlament többsége nem szavazott bizalmat, egyúttal az euró-mentőcsomag iránt sem.

sme.sk/SITA/para