Szlovákia: Hogyan tovább a kormánybukás után?

2011. október 12. - 08:42 | Belföld
Mi történt a kormánybukást hozó bizalmi szavazás után? Mit hoz a jövő Szlovákiának?
Nem sokkal a kormánybukás után Iveta Radičová felszólította koalíciós partnereit, hogy haladéktalanul tárgyaljanak Robert Ficóval az eurómentőöv ratifikálásáról.

Bugár Béla, a Híd párt elnöke szerint a legfontosabb a mentőöv kérdése, minden más ezután következik. KDH-s kollégájával együtt felkérték Dzurindát, hogy a nevükben is tárgyaljon a Smerrel.

Radičová további lépéseiről még nem nyilatkozott.

Dzurinda sajnálatát fejezte ki, hogy sok dolgot nem sikerült befejezniük. „Mindenki tudja, hogy új többség van a parlamentben, és az a Smer, SaS és az SNS. Nagy a felelősség azok vállán, akik ezt a kormányt megbuktatták.”

A köztársasági elnök megszakította külföldi útját, hogy hazatérjen.

A parlament csütörtökön folytatja ülését, ma kormányülés lesz.

Richard Sulík, a parlament elnöke, akit a kormányfő lemondásra szólított fel, nem lát okot a távozásra. „Visszahívásomat persze alázattal fogom elfogadni” - reagált Radičová felszólítására. A kormányfő azt mondta, Sulík legyen férfi és tegye meg, amit kell, minisztereivel együtt mondjon le. Sulík sajtótájékoztatója a buktatás után.

A mentőcsomag valószínűleg el lesz fogadva a Smer támogatásával. Robert Fico sajtótájékoztatója a kormánybukás után ITT.

Az euró-mentőcsomag elutasítása máris gyengítette az eurót, estek az európai tőzsdeindexek. A kormány bukása – azonkívül, hogy emiatt veszélybe kerülnek a reformok – rossz jelnek számít a külföldi befektetők számára is, és jelentős a szlovák államkötvények kockázata is.

A kormány a következő hetekben ügyvezetőként fog tevékenykedni. A kormányt Ivan Gašparovič visszahívhatja, és megbízást adhat valakinek a kormányalakításra. Neki 30 napja lenne, hogy kormányt alakítson. Patthelyzetben a pártok előrehozott választásokban egyezhetnek meg, a képviselők alkotmányos többsége szükséges a megbízatási idő lerövidítéséről. Az előrehozott választásokat leghamarabb tavasszal lehetne megtartani.

SITA/ÚJ SZÓ/para