EXKLUZÍV: Van kormánya Szlovákiának vagy nincs?! – Bugár és Simon a kormányválságról

2011. október 17. - 19:05 | Belföld
Egyetért a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a saját kormányát megbuktató Richard Sulík Szabadság és Szolidaritás (SaS) és Robert Fico, a Smer-Sd elnöke, hogy Ivan Gašparovičnak le kellene váltania a parlamenti bizalmi szavazáson megbukott Radičová-kormányt – közölte a Paraméterrel Bugár Béla, a Híd elnöke.

Abban a kérdésben, hogy a választásokig kinevezett kormány a jelenlegi felállásban (SDKÚ-DS, KDH, Híd, SaS) folytathassa-e munkáját a március 10-én esedékes előrehozott parlamenti választásokig, már nincs egyetértés a parlamenti pártok között.

Ján Slota, Richard Sulík és Robert Fico egyelőre arra hajlik, hogy ne kormányozhasson tovább a megbuktatott Radičová-kabinet, Robert Fico ráadásul azon az állásponton van, hogy sem egy államfő által kinevezett hivatalnokkormányt nem támogat, sem pedig az eddigi összetételben maradó kormánykoalíciót“ – közölte a Paraméterrel Bugár Béla, a Híd elnöke.

Mindemellett felmerült egy olyan javaslat is Fico részéről, hogy a helyükön maradhatnak ez eddigi miniszterek, de tulajdonképpen nulla jogkörrel. Ugyanezt jelenti egy másik megoldási lehetőség is, amely szerint az eddigi miniszterek államtitkárai maradnának a reszortok élén, de arra sem jogosultak, hogy kitakaríttassanak a minisztériumokban. Ez azért nonszensz, mert ilyen alapon a bizalmatlanságot jelentő szavazás után tulajdonképpen nem lehetett volna újra szavazni az euró-mentőcsomagról és a parlamenti elnökváltásról sem. (Richard Sulík helyett Pavol Hrušovskýt választották házelnökké – a szerk megjegyzése.) Tehát egyelőre patthelyzet van, nem működik a végrehajtó hatalom az ország élén. Pénteken újra találkozunk a kormányfővel, addig tulajdonképpen Richard Sulíkon áll, folytatja-e, amit a kormánybuktatással elkezdett“ – hangsúlyozta Bugár.

Simon Zsolt, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ugyancsak lehetetlen helyzetnek minősítette, ami történt. Hozzátéve, hogy csütörtökre érvényes meghívója van Brüsszelbe, ahol az Európai Bizottság közli, milyen reformokat kell végrehajtania az EU-tagállamok földművelésügyi és vidékfejlesztési tárcáinak.

"Ezek a előterjesztések nagyon sok negatívumot jelentenének az országra nézve, ebben a helyzetben viszont egyáltalán nem világos, van-e fölhatalmazásom a tervezett intézkedések megvétózására, ami beláthatatlan károkat okozhatna az adófizetőknek. Ugyanígy lehetetlen megoldani azt a Fico-kormány okozta helyzetet is, amiért nagyságrenddel több pénzt hagytak jóvá iskolarekonstrukcióra, mint amennyit az EU-val kötött szerződések garantáltak. Ennek ellenére eddig mintegy 80 millió eurót sikerült megmentenünk az önkormányzatok részére. Nem tudom elképzelni, mi lesz azokkal az önkormányzatokkal, amelyeknek több mint 160 milliót kellene még kapniuk az EU-alapokból iskolarekonstrukcióra 2012 februárjáig, ha az illetékesekkel nem tudunk egyeztetni napokon belül“ – közölte Simon Zsolt a Paraméterrel.

-para-