Radičovának eszében sincs, hogy megfeleljen Fico politikai kritériumainak

2011. október 18. - 17:43 | Belföld
Nem tudja elképzelni a majdani együttműködést Robert Ficóval, a Smer SD elnökével a kormányfő, Iveta Radičová.

Fico kijelentette, hogy politikai tévedés vagyok. Elfogadom ezt az állítást azzal, hogy a saját kritériumai szerint jutott erre a következtetésre. Fico kritériumainak valóban nem tudok megfelelni. Azok után, amiket mondott, soha, de soha nem tudok vele egyezségeket kötni“ - közölte Radičová a SITA hírügynökségnek nyilatkozva. Arra kérdésre, marad-e a politikában, nem válaszolt, azt mondta egyelőre magában tarja a választ.

Fico ma azzal vádolta meg Radičovát, hogy becsapta az államfőt, Ivan Gašparovičot, mert Fico szerint azt mondta neki, hogy lemond, ha a parlament nem szavazza meg az euró-mentőcsomagot és nem arról volt szó, hogy a vonatkozó szavazást bizalmi szavazással köti össze.

Robert Fico már ezer dologgal megvádolt engem. Találkoztam az államfővel és mérlegeltük a megoldási lehetőségeket. Lemondásom az egyik volt. Három alternatívát vázoltam föl az elnöknek: a bizalmi szavazás, a euró-mentőcsomag szavazása előtti lemondásom és a szavazást követő lemondás. Folyamatosan tájékoztatva volt minden egyes lehetséges lépésről az elnök, azok következményeivel együtt“ - szögezte le Iveta Radičová.

Amit Fico állít, már nem érdekli Radičovát. „A lemondásom mindenképpen a kormány bukását jelentette volna. Maga Gašparovič figyelmeztetett, a lemondásomnak akkor van értelme, ha azt előzetesen egyeztetjük a Smer-SD-vel. Hogy Ficóék csatlakozzanak a mentőcsomag szavazásához. Ellenkező esetben nem lett volna értelme a lemondásnak“ – tájékoztatott Radičová.

SITA/para