Radičová vezeti a szlovák delegációt az EU-csúcson

2011. október 19. - 11:29 | Belföld

Iveta Radičová vezeti a szlovák delegációt az október 23-án kezdődő európai uniós csúcsértekezleten, amely az euróövezeti adósságválság mélyülése miatt vált szükségessé.

A kormány ma jóváhagyta, hogy Iveta Radičová vezeti a szlovák delegációt a brüsszeli csúcson. Tárgyalni fognak az euróövezeti adósságválságról, a görög mentőakció részleteiről, és az ideiglenes euró-mentőcsomag kapacitásának növeléséről.

Lehetséges azonban, hogy a vasárnap kezdődő csúcsig Ivan Gašparovič köztársasági elnök visszahívja a kormányt, így Radičová már nem lesz kormányfő. „Beszéltem Herman van Rompuy EU-elnökkel és beszélni fogok José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével. Van egy elvárás, hogy Szlovákia miniszterelnöke részt vegyen a tanácskozáson, függetlenül attól, hogy ki az” - mondta még kedden Radičová. Ha a kormányt visszahívják, el kell dönteni,ki menjen, természetesen az is megoldás, hogy üresen marad a szék – tette hozzá a kormányfő.

Robert Fico, a Smel elnöke szerint a köztársasági elnöknek kellene Szlovákiát képviselnie az EU-csúcson, mert Radičovának nincs mandátuma.

S/para