2013-tól megszűnik a koncessziós díj

2011. október 21. - 13:51 | Belföld
A parlament jóváhagyta a szlovák közmédiáról (RTVS) szóló törvényjavaslatot, amely szerint 2013-tól a koncessziós díjból származó bevételeket az állami költségvetésből érkező dotációval pótolják majd.

Daniel Krajcer (SaS) kulturális miniszter javaslatában szerepelt az is, hogy az RTVS igazgatójának a fizetését a nemzetgazdasági átlagbér négyszereséről a hétszeresére növeljék, ám ezt végül elutasították.

Az RTVS szerint az embereket tájékoztatni kell arról, hogy jövőre még fizetniük kell az illetéket, ellenkező esetben az hatalmas kiesést jelentene a költségvetésnek.

Az RTVS-nek nyújtandó támogatás Szlovákia GDP-jének arányában van megszabva, annak 0,142%-t teszi ki. Mivel azonban az RTVS költségvetését előbb állítják össze, minthogy kiderülne az adott év GDP-mutatója, így a két évvel korábbi GDP arányában kapja majd a támogatást. Az eredeti javaslat szerint jövőre így 93,578 millió euróhoz jutna a közmédia, kedvezőtlen gazdasági helyzet esetén azonban ez az összeg 90 millió euróra csökkenne, ami a közmédia fő tevékenysége finanszírozásához szükséges minimális összeg. 

A Smer régóta kritizálta a javaslatot. Marek Maďarič korábbi kulturális miniszter szerint ugyanis bár az emberek megspórolnak vele 4,64 eurót, de a másik oldalon az állam azt máshonnan veszi el tőlük. Maďarič egyúttal meg van róla győződve, hogy az állami dotáció útján csökken a közmédia függetlensége, valamint módosul a karaktere is.

Az RTVS-ről szóló elfogadott javaslatban szerepel az is, hogy a köztévé programkoncepciójának tartalmaznia kell a nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok nyelvén sugárzott műsorok idejét. Ez bökte is az SNS csőrét, és ahogy Rafael Rafaj fogalmazott, csak ennek törlésével hajlandóak támogatni a javaslatot. Végül rájuk nem volt szükség. 

A Híd képviselőinek javaslata szerint az említett programkoncepciós kötelezettség a televízió mellett a rádiót is érinti majd.

SITA/para