Bugár kizárta a közös Híd-MKP választási listaállítást

2011. október 22. - 15:16 | Belföld
Bugár Béla szerint az MKP az utóbbi két évben egyértelműen elutasította a Híd azon szándékát, hogy a pártok békésen küzdjenek meg a szavazók rokonszenvéért. Ezért a pártelnök úgy gondolja, hogy a két párt koalíciója nem hozná meg a várt eredményt.

A Híd álláspontja szerint nem tudnak együtt dolgozni egy olyan párttal, amely a szlovákiai kisebbség helyzetét az országhatáron túl akarja megoldani. Ugyanakkor a párt választási listája akár MKP-tagok számára is nyitott, akik úgy gondolják, hogy a problémákat itthon kell megoldani - nyilatkozta a Híd Országos Választmányának szombati ülése után Bugár Béla, a párt elnöke.

Nézeteik szerint a szlovák pártokkal való együttműködés vezethet csak a többségi nemzet és a szlovákiai kisebbségek békés együttéléséhez. Bugár még nem árulta el, hogy az OKS politikusai újra megjelenhetnek-e a Híd választási jelöltlistáján, mivel erről még nem értesítették az OKS elnökségét, ez még ebben a hónapban megtörténik - tájékoztatott a pártelnök.

Az együttműködést ezidáig csak a nacionalista SNS-szel zárták ki - ezt azzal indokolták, hogy elutasítják a konfrontációs és populista politikát. Ebből kiderül, hogy Ficóval is valószínűtlen a koalíció. "Ha a Smer már most kijelenti, hogy megváltoztatja a nyelvtörvényt ha hatalomra kerülnek, akkor az csak azt jelenti, hogy már most gerjeszteni akarják a feszültséget" - jelentette ki Bugár Béla.

A Híd Országos Választmánya négy meghatározó prioritást nevezett meg, melyek a párt választási kampányának, valamint az elkövetkező időszak politikai párbeszédének alapjai lesznek. Az első az együttműködés, ami Bugár elmondása szerint a stabil és felelősségteljes politizálás alapja, a második Szlovákia EU-s tagállami helyzetének megtartása, a harmadik a felelősségteljes gazdasági politika, a negyedik pedig a többségi nemzet és az országban élő kisebbségek békés együttéléséhez szükséges feltételek kialakítása és megtartása.

(paramter/sita)