Zajac semmiképpen nem lépne koalícióra Ficóval, Figeľ még nem határozott

2011. október 22. - 16:50 | Belföld
A napokban megkezdték kampányaikat a politikai pártok, sok szó esik arról, hogy ki kivel lépne koalícióra. Zajac elutasítja a Smert, Bugár és Figeľ azonban még nem nyilatkoztak egyértelműen ezügyben.

"A KDH-val és az SDKÚ-val el tudom képzelni az együttműködést, de erről a szavazók döntenek. Szlovákiának erős és stabil kormányra van szüksége" - nyilatkozta a szlovák közszölgálati rádióban szombaton Robert Fico, a Smer elnöke. Hangsúlyozta, hogy a Smer elképzelése szerint a leendő kormánynak minél kevesebb politikai erőt kell tartalmaznia. 

Az OKS elzárkózik Ficoéktól

Peter Zajac, a Híd választási listáján parlamentbe jutott OKS elnöke szombaton újságíróknak úgy nyilatkozott, pártja semmilyen körülmény között nem lépne koalícióra a Robert Fico vezetése alatt álló Smerrel. A polgári-konzervatívok vezetője elmondta: a többi párttal való együttműködésük kitétele lesz, hogy azok utasítsák el a Smerrel való mindennemű együttműködést.

A pártelnök közölte, hogy pártja csak abban az esetben támogatja a 2012-es költségvetést, ha a módosítások nem érintik negatívan a művészek bevételeit. "Ezen kívül felszólítjuk a köztársasági elnököt, hogy alkotmányos kötelességei értelmében halaszthatatlanul nevezze ki főügyésznek a parlament által megválasztott Jozef Čentéšt" - hansúlyozta Zajac.

A KDH nem zárta ki a Smert

Ján Figeľ, a KDH elnöke az SDKÚ-val és a Híddal való együttműködést preferálja, de nem zárta ki egyértelműen a KDH-Smer koalíciót. "Az SaS saját magát diszkvalifikálta a megbízható politikai partnerek köréből" - fűzte hozzá Figeľ. A KDH szombati választmányi ülése után az elnök kijelentette, pártja hamarosan elkezdi a választásokra való felkészülést, a választási program kidolgozását. "Sok kérdsében erősen különbözik a világnézetünk és eltér a véleményünk, mégha egyes dolgokban megegyezésre is jutottunk" - kommentálta Figeľ a Smerrel való esetleges együttműködést, ugyanakkor hozzátette: a KDH elsődleges partnereinek az SKDÚ-t és a Hidat tartja.

Bugár Béla a Híd Országos Választmányának szombati ülése után úgy nyilatkozott, hogy pártja elutasítja konfrontációs és populista politikát, egyértelműen viszont csak az SNS-szel zárta ki az együttműködést

(parameter/sita)