Megbüntetheti a közútkezelőt a Nemzeti Kisebbségi Főosztály a hiányzó magyar helységnévtáblák miatt

2011. október 25. - 15:42 | Belföld
Hivatalos levélben kereste meg a közútkezelő vállalatot a szlovák kormányhivatal Nemzeti Kisebbségi Főosztálya a kisebbségi nyelvhasználati törvény rendelkezéseinek végrehajtása tárgyában – tájékoztatta a Paramétert Juhász László főosztályvezető.

A levélben arról a készülő kormányrendeletről tájékoztatják a helységnévtáblák kihelyezése ügyében illetékes vállalatot, amely tartalmazza majd azon települések listáját, amelyek nevét a törvény értelmében kisebbségi nyelven is fel kell tüntetniük.

Felhívtuk az illetékes figyelmét arra is, hogy a törvénymódosítás által eltörölt településnév-listához képest az új lista néhány esetben változásokat tartalmaz. Főosztályunk még nyár folyamán készített egy átfogó felmérést azokon a településeken, melyek a kisebbségi nyelvhasználati törvény rendelkezéseinek megfelelnek, vagyis ahol egyéb jogok és kötelességek mellett – kötelező lesz kitenni a kisebbségi nyelvű helységnévtáblákat is. Az említett felmérésünk megerősíti a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom által leírtakat, vagyis valóban számos hiányosság tapasztalható e téren“ – közölte Juhász. A főosztályvezető egyszersmind figyelmeztette erre a fontos kötelességre a közútkezelő vállalatot, és kilátásba helyezte, a vonatkozó kötelességmulasztást szankcionálni fogják.

A Nemzeti Kisebbségi Főosztály felszólította a vállalatot, hogy a készülő kormányrendelet hatályba lépése után – ez a szándék szerint 2012. január 1. lesz – mérjék fel az érintett településeken a helységnévtáblák helyzetét. Felajánlották továbbá, hogy az említett felmérések eredményét a rendelkezésükre bocsátják.

Nemzeti Kisebbségi Főosztály felszólította a közútkezelő vállalatot, hogy márciusig számolják fel azokat a hiányosságokat, amelyekre fény derül.

-para-