Visszahívta, majd megbízta a Radičová-kormányt az államfő

2011. október 25. - 18:10 | Belföld

Ivan Gašparovič köztársasági elnök ma visszahívta a Radičová-kormányt, amely megbukott az eurósánccal egybekötött bizalmi szavazáson. Nem sokkal utána azonban újra megbízást kapott a kabinet...

Ivan Gašparovič ma megbízta a Radičová-kormányt, hogy a márciusi parlamenti választásokat követő új kormányalakításig irányítsa az ország ügyeit – csökkentett jogkörökkel. Bizonyos kompetenciákat tehát csak az államfő beleegyezésével gyakorolhatnak a kormánytagok.

Mindezt a parlamentben az ellenzéki Smer segítségével elfogadott alkotmánymódosítás tette lehetővé. Ellenkező esetben egy bizalmat vesztett kormány nem láthatott volna el semmilyen feladatot. Az alkotmányos aktusnál jelen volt a parlament elnöke, Pavol Hrušovský.

Marek Trubač, a köztársasági elnök szóvivője elmondta, hogy az elnök kapcsolatban lesz a miniszterelnökkel és a miniszterekkel, mert fontos számára, hogy zökkenőmentesen működjön az állam.

Radičová nem tervez személyi változásokat a kormányban, mert nem biztosított annak jogi háttere. Kivételt akkor tenne, ha törvénysértés esete állna fenn.

SITA/para