Átlagbér: Szlovákia és Csehország is megelőzte Magyarországot

2011. október 31. - 10:53 | Belföld
Magyarországon alacsonyabb, Csehországban pedig magasabb az átlagbér, mint Szlovákiában - derült ki abból a felmérésből, amelyet a platy.sk pozsonyi pénzügyi portál munkatársai készítettek a három közép-európai országban.

A felmérésben megvizsgált valamennyi munkakör adatainak összesítésével kapott eredmény szerint Szlovákiában 896 euró a havi bruttó átlagbér, amivel megelőzte Magyarországot, ahol a dolgozók bruttó 797 eurós átlagfizetést vihetnek haza. A csehektől azonban jóval elmarad mindkét ország, a nyugati szomszédnál manapság 1003 euró a havi átlagbér. "Csehországban eszerint 11 százalékkal nagyobb az átlagfizetés, mint Szlovákiában, Magyarországon pedig 12 százalékkal alacsonyabb" - mutat rá a gazdasági hírportál.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Szlovákiában minden egyes ágazatban többet keresnének, mint Magyarországon, hiszen több olyan ágazat is van, ahol a magyarok többet vihetnek haza a szlovákiai munkavállalóknál.

Szlovákiában a legjobban az információs technológia, a lízingpiac, a távközlés, a gyógyszeripar és a bankszektor fizet, a legkevesebbet az oktatásügyben, a postánál, a textiliparban, a szállodaiparban és a szociális szolgáltatásokban dolgozók keresik.

Magyarországon több olyan ágazat is van, amely jobban fizet, mint Szlovákiában: a papíriparban 14, a távközlésben 6, az ingatlanpiacon 4, a bankszektorban 3 százalékkal magasabbak a fizetések, mint Szlovákiában.

Magyarország leginkább az egészségügyben fizetett bérekkel marad le: ott harmadával kisebbek a fizetések. Csaknem 30 százalékkal többet fizetnek a szlovák építőiparban, 23 százalékkal többet a textiliparban.

Csehország és Szlovákia között a legnagyobb különbség az alkohol- és a cigarettagyártók esetében tapasztalható, a cseh cégek ugyanis csaknem harmadával többet fizetnek, mint a szlovákok, negyedével nagyobb fizetést vihetnek haza a cseh bányászok, 22 százalékkal többet a pedagógusok, és 20 százalékos a különbség a bankszektorban is.

mti/para