Tovább bomlik az OKS - Osuský az SaS-hez húz

2011. november 3. - 10:50 | Belföld
Peter Osuský, aki OKS-esként tavaly szintén a Híd listáján jutott a parlamentbe, az előrehozott választásokon az SaS listáján kandidál, amivel automatikusan megszűnik tagsága az OKS-ben.

Peter Zajac pártelnök közölte, hogy az OKS az Igor Matovič vezette Egyszerű Emberek listáján indul, ahová tíz képviselőjüket jelölik. Köztük lesz ő és Ondrej Dostál is.

Zajac közölte azt is, hogy két lehetőség adódott számukra, az SaS, vagy Matovič. Az SaS azonban két pozíciót tudott felajánlani a listáján, a 18-ast és a 22-est, ahová név szerint Osuskýt és Dostált kérték. Zajac erre úgy reagált, hogy pártként szeretnének részt venni, nem pedig kijelölt személyekként.

František Šebej, Peter Zajac, Ondrej Dostál és Peter Osuský tavaly a Híd listáján jutottak be a parlamentbe. František Šebej a héten megegyezett a Híddal, hogy az előrehozott választásokon szintén a listájukon indul. Ő volt az egyetlen, aki az OKS-esek közül bizalmat szavazott a Radičová-kormánynak, egyúttal az euró-mentőcsomagot is megszavazta.

"Peter Osuský személyes döntésével elfogadta az SaS ajánlatát, individuális személyként indul az SaS listáján, amivel automatikusan megszűnik tagsága az OKS-ben" - közölte Zajac, hangsúlyozva, hogy Šebej és Osuský elhagyták azt a pártot, amellyel a legnehezebb időszakot is átvészelték, és amellyel sikerült bejutniuk a parlamentbe.

Zajac úgy véli, hogy az OKS-t és az Egyszerű Embereket a természetes konzervativizmus köti össze. "Összeköt minket, hogy mindannyian elutasítjuk a Smer-SD-vel való együttműködést. Olyan politikai pártok vagyunk, amelyeknek tiszta a múltja, és megbízható képviselői annak a korrupcióellenes célkitűzésnek, amelyet a nagy pártok kartellje Iveta Radičová megbuktatásával akart megbuktatni" - mondta Zajac. Kulcskérdésnek nevezte az oktatásügyi reformot, amelyet a mostani kormány egyáltalán nem indított el. Kiemelte az állami megtakarítás, valamint a kis- és középvállalkozások védelmének fontosságát. "Összeköt minket az eurorealista látásmód, amelyet nem a nacionalizmus vezérel, hanem az unió és az eurózóna további haladási irányával kapcsolatos aggályok" - fogalmazott. 

SITA/para