Gašparovič és a Smer vállvetve száll harcba a kórházak transzformációja ellen

2011. november 4. - 17:09 | Belföld
Ivan Gašparovič államfő Ivan Uhliarik egészségügyi miniszterrel történt pénteki találkozóján azt tanácsolta a tárcavezetőnek, hogy állítsák le a kórházak transzformációját.

"Az egészségügyi miniszterrel való találkozás, valamint a kormányfővel való telefonbeszélgetést követően megegyeztünk, hogy a kórházak transzformációja nem folytatódhat. Azt tanácsoltam a kormánynak, hogy ne hagyják jóvá az alapító okiratokat, és a kórházak transzformációjának témáját halasszák el a választásokig" - közölte Gašparovič, aki szóvivője szerint figyelembe vette a közvéleményt, mely szerint az emberek attól tartanak, hogy a részvénytársasággá való transzformációjuk után a kórházak magánkézbe kerülnek, ami azzal járhat, hogy megszűnnek.

Gašparovič szerint a helyzetet súlyosbítja az orvosok sztrájkja, akik közül több mint kétezren benyújtották felmondásukat. Az államfő azonban úgy véli, mostani lépésével segítheti az előbbre jutást, ugyanis feltételeik közt szerepel a kórházak transzformációjának leállítása.

Marian Kollár, az Orvosok Szakszervezeti Szövetségének elnöke üdvözölte a köztársasági elnök döntését. Elmondta, hogy most nagyon fontos, hogy ebből kifolyólag hogy viszonyul a miniszter a további követeléseik rendezéséhez. A transzformáció leállítása mellett követelik a Munkatörvénykönyv rendelkezéseinek betartását, a kórházak finanszírozásának megváltoztatását és az orvosi bérek emelését is. Kollár kijelentette, hogy tanácskozásaik alatt nem volt nagy eltérés az ő, illetve a minisztérium álláspontja között ezen a téren, és bízik abban, hogy meg tudnak egyezni.

Ivan Uhliarik ugyanakkor úgy gondolja, hogy a transzformációnak folytatódnia kellene a választásokig is, ugyanis az arról szóló törvényt már jóváhagyta a kormány és a parlament is. Hozzátette, hogy egyúttal tudja, hogy az államfőnek is jóvá kell hagynia a kormány javaslatait, tehát az alapító okiratokat is. Mindezek ellenére Uhliarik előkészíti ezeket.

SITA/para