Gašparovič felfüggesztette a kórházak transzformációját

2011. november 8. - 08:33 | Belföld
Leállítják a kórházak részvénytársaságokká átalakítását - jelentették be hétfőn Pozsonyban azt követően, hogy Ivan Gašparovič államfő Iveta Radičová kormányfővel tárgyalt a témáról.

"Garantálhatom, hogy az új kormány megalakulásáig semmiképp sem valósul meg az intézmények részvénytársaságokká átalakítása" - jelentette be a találkozó után Gašparovič. Az átalakulás leállítása a legfőbb követelése volt a szlovákiai kórházi orvosoknak. Október 1-jéig mintegy 2400 kórházi orvos adta be a felmondását a 6500-ból.

"Ha a kormány leállítaná a kórházak részvénytársaságokká  átalakítását, akkor Ivan Uhliarik egészségügyi miniszternek a többi követelésünk teljesítése már nem okozna különösebb problémát. Ezért a tiltakozó orvosok december elsejével akár vissza is vonhatnák a felmondásukat" – mondta Marián Kollár, az orvosi szakszervezet (LOZ) elnöke.

Szerinte úgy tűnik, hogy a három további szakszervezeti követelés: a kórházak kedvezőbb finanszírozási rendszere, a magasabb bérek, illetve a személyi normatívák rendszerének bevezetése teljesíthető.

Gašparovič államfő azt tanácsolta Uhliarik miniszternek, hogy állítsa le a kórházak transzformációját. Radičovának is hangsúlyozta: az új kormány megalakulásáig semmiképp sem valósulhat meg a transzformáció. A megbízott miniszterelnök kijelentette: már megkérte Ivan Uhliarikot, hogy a miniszter által vezetett tárca dolgozzon ki szigorú szabályrendszert a kórházak részére, s így zökkenőmentessé válhasson a kórházi ellátás.

Az egészségügy további égető problémáinak orvoslása azonban már az új kormány feladata lesz.

mti/para