Roma nő sterilizálása miatt marasztalta el Szlovákiát Strasbourg

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 31 ezer euró kártérítést ítélt meg egy asszonynak, miután helybenhagyta beadványát az őt ért jogtalanságról. 11 évvel ezelőtt akarata ellenére sterilizálták őt Sároseperjesen (Prešov).

A strasbourgi bíróság megállapította, hogy a nőnek sérült az emberi bánásmódhoz való joga, lealacsonyították őt és sérült a magánélethez és a családhoz való joga is, mivel 11 évvel ezelőtt akarata ellenére sterilizálták. A bíróság elutasította az állítást, hogy a sterilizációt egészségügyi okok miatt kellett végrehajtani, mert a végleges sterilizáció nem életmentő orvosi beavatkozás, amihez egyébként is szükséges lett volna a páciens beleegyezése.

„A bíróság véleménye szerint az eperjesi kórház személyzete nem volt tekintettel az emberi méltóságra” - értesített a döntésről az ügyet nyomon követő emberi jogi tanácsadással foglalkozó civil szervezet (Poradňa pre občianske a ľudské práva). Az Emberi Jogok Európai Bírósága 31 ezer euró kártérítést ítélt meg egy asszonynak a 11 évvel ezelőtti történésekért. „Hiszek az igazságban, ezért adtam bíróságra az ügyet. Mérhetetlen elégtételt érzek” - mondta az anonimitását végig megőrző asszony.

Az asszony jogi képviselője, Vanda Durbáková üdvözölte a bírósági döntést: „A civil szervezet megalapítása óta állítja, hogy a roma nőket tudtuk és beleegyezésük nélkül sterilizálták. A panaszos egyike volt ezeknek a nőknek, aki nem nyugodott bele a jogsértésbe.” Ugyanakkor ez csak a jéghegy csúcsa – mondta az ügyvédnő, és arra szólította fel a szlovák kormányt, hogy ne tagadja tovább, hogy Szlovákiában roma nőket sterilizáltak, és kérjen bocsánatot az áldozatoktól.

SITA/para