1900 euróval növelné az orvosok átlagbérét a szakszervezet?

2011. november 10. - 20:28 | Belföld
Az egészségügyminiszter szerint az Orvosszakszervezet 1900 euróval növelné az orvosok átlagfizetést, azonban a szakszervezet elnöke ezt cáfolta. 1200 és 2350 euró közötti alapbért szeretnének.

Szlovákiában a jelenlegi orvosi átlagbér 1644 euró, Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter elmondása szerint az orvosi szakszervezetek elképzelése szerint ezt 3541 euróra kéne emelni, az alapbért pedig 1485 euróra. "A szakszervezetek ajánlása alapján az orvosi átlagfizetést a jövőben 1900 euróval kell növelni" - jelentette ki Uhliarik.

"Úgy gondolom, hogy az orvosok megérdemlik a fizetésemelést, ezért pedig harcolni is fogok, de maradjunk a földön, ezek nem megvalósítható elvárások" - nyilatkozta újságíróknak az egészségügyi miniszter. Rámutatott arra, hogy ha a szakszervezetek követelései szerint felvinnék a fizetéseket, ahhoz 200 millió euróval kéne növelni az egészségügy éve költségvetését.

A miniszter elmondta, hogy nemsokára a parlament megszavazza az ápolók és nővérek béremelését, ez pedig automatikusan az orvosi fizetések emelésével jár. "Az ápolók és nővérek bére 640 - 930 euróra emelkedik, ebből pedig automatikusan az következik, hogy a munkáltatóknak az orvosok bérét is meg kell növelniük, mintegy 350 - 400 euróval" - állítja Uhliarik. A szakszervezetekkel való tárgyalások mindenesetre folytatódnak.

Marián Kollár, az Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke szerint az átlagbérek nem azon a szinten vannak, amit ma prezentált az egészségügyi miniszter. Elutasította azt is, hogy az orvosok 3500 eurós átlagfizetést követelnének. "Az általunk javasolt alapbér 1200 és 2350 euró között mozog" - nyilatkozta a TASR hírügynökségnek. Kollár arra nem tudott magyarázatot adni, hogy miért különböznek a szakszervezet és a miniszter számadatai, és arról sincs tudomása, hogy az ápolói fizetésemelések automatikusan maguk után vonnák az orvosok béremelését.

Október elsején 2400, szlovákiai kórházakban dolgozó orvos adta be csoportosan felmondását, azóta ezt 300-an vonták vissza. Az orvosok azért folyamodtak ehhez a radikális módszerhez, mert véleményük szerint négy területen haladéktalanul változtatni kell a szlovákiai egészségügyben. A munkatörvénykönyv és a szakelőírások kórházakban való betartását, magasabb állami finanszírozást, jobb fizetéseket, és a kórházak részvénytársasággá alakításának megállítását követelik.

(parameter/tasr)