Jogerős a 25 év börtön Basternák gyilkosának!

2011. november 10. - 12:43 | Belföld
A Legfelsőbb Bíróság elutasította Kaluz István fellebbezését a Specializált Büntető Bíróság ítélete ellen, mellyel 25 év börtönre ítélték Basternák László gyilkosát.

A Kaluz István ellen meghozott ítélet ezzel jogerőre emelkedett. A Legfelsőbb Bíróság rendben találta a vádlott elleni bizonyítékok kivizsgálását az elsőfokú bíróságon. "Semmi kétségünk afelől, hogy a bűntettet ön követte el, mégpedig kegyetlen módon" - jelentette ki a szenátus elnöke.

Basternák felesége igazságosnak ítélte a bíróság eljárását.

Kaluz Istvánt kommandósok kísérték a csütörtöki tárgyalásra. Tekintettel arra, hogy a börtönben több olyan kijelentést is tett, miszerint megpróbál megszökni, a tárgyalást bilincsben kellett végigülnie.

Kaluz és jogi képviselője azt szerették volna elérni, ha a bíróság felmenti őt a vád alól, ezt a tárgyalás során ki is jelentették. Az ügyész azonban arra tett javaslatot, hogy a fellebbezését annak indokolatlansága okán utasítsa el a Legfelsőbb Bíróság szenátusa.

Basternák Lászlót, aki Ógyalla város főellenőre, Nyitra megyei képviselője és a Magyar Koalíció Pártjának révkomáromi járási elnöke volt, 2010. július 9-én este lőfegyverrel ölték meg a háza előtt.

A vádlott végig tagadta, hogy ő lett volna a gyilkos, de a bíróság bizonyítva látta az esetet. Nyilvánosan máig nem közölték, mi volt a gyilkosság indítóoka. Többségi vélemény, hogy Basternákot főellenőri tevékenysége miatt ölhették meg. Hogy konkrétan miért, azt nem tudni.

Sme.sk/para