Csáky szerint liberalizálni kell a szlovák állampolgársági törvényt

2011. november 12. - 07:43 | Belföld
Csáky Pál, az MKP elnökségi tagja úgy véli, hogy a magyar állampolgárság, illetve a kettős állampolgárság minden ember magánügye, de amíg a vonatkozó szlovák törvények nem demokratikusak, nincs értelme erről beszélni.

"El tudom képzelni ennek a helyzetnek az elegáns megoldását, azt, hogy úgy kell megváltoztatni a szlovák törvényt, hogy az elegánsan és egyforma mértékben legyen érvényes a Szlovákiában élő, illetve az ország határain kívül élő szlovák állampolgárokra. Ez azt jelenti, hogy a törvényt liberalizálni kellene" - jelentette ki Csáky abban az interjúban, amelyet a SITA kereskedelmi hírügynökség hozott nyilvánosságra szombaton.

Szlovákiában a tavaly nyáron módosított állampolgársági törvény szerint elveszíti eredeti állampolgárságát az, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. Robert Fico kormánya ezt a törvényt a határon túli magyarok könnyített honosításáról szóló budapesti döntésre reagálva fogadtatta el.

Csáky támogatja azt az elképzelést, hogy minden szlováknak - éljen bárhol a világon - legyen lehetősége felvenni a Szlovák Köztársaság állampolgárságát.  "Úgy vélem, nem rossz az ilyen összetartozás, látja ez az én pozitív hozzáállásom" - szögezte le a politikus. Hozzátette: "Azt gondolom, hogy ez helyes. De ugyanezt meg kell engednünk Szlovákia összes polgárának."

Az MKP volt elnöke úgy véli, túl kell lépni bizonyos komplexusokon. "A Szlovák Köztársaság minden polgára, s ez az MKP filozófiája, tiszteletben tartja a törvényeket és a Szlovák Köztársaság alkotmányát, és senkinek sem érdeke semmiféle felforgató tevékenység folytatása" - húzta alá. Megjegyezte: néhány magyar nemzetiségű szlovák állampolgár felvette a magyar állampolgárságot is, de mindannyian jelezték, hogy nem kívánnak lemondani szlovák állampolgárságukról. 

"Mi kettős kötődésű emberek vagyunk, állampolgári kapcsolat fűz Szlovákiához, amit nem akarunk elveszíteni. Ugyanakkor ragaszkodunk az identitásunkhoz is, ez a nyelvi és a kulturális kapcsolat. Úgy vélem, ezt is meg kell tűrni" - mutatott rá a szlovákiai magyar politikus.

Csáky azt mondta: róla is mindenki tudja, hogy szlovákiai magyar és születésétől fogva kettős kötődése van. "Ezt vállalom és büszke vagyok rá, azt hiszem ez semmiféle negatívumot nem jelenthet senki számára. A vonatkozó szlovák törvény valóban nem modern, nem demokratikus és csak problémákat okoz" - tette hozzá az MKP volt elnöke.

(MTI)