Betiltanák a repülést veszélyeztető fényeket - például a diszkókét

2011. november 13. - 10:48 | Belföld
A közlekedésügyi, a honvédelmi és a belügyminisztérium szerződést írt alá az olyan személyek utáni nyomozással kapcsolatos együttműködésről, akik lézerrel vagy más intenzív fényforrásaikkal elvakítják a repülőket. A szerződés október végén lépett érvénybe. Ez az első közös fellépés ennek a problematikának a megoldására.

Ján Hudacký közlekedésügyi államtitkár közölte, hogy ilyen esetek elsősorban a repülők landolásánál történnek, amikor a pilóta, vagy a repülőgép más személyzetének elvakítása akár balesethez is vezethet. Az ilyen tevékenységet szeretnék ezzel az intézkedéssel megszüntetni.

Az Európai Repülésbiztonsági Szervezet (Eurocontrol) mintegy 4 266 olyan balesetet tart nyilván a polgári repülésben az EU-tagországokon belül, amely összefüggésben állhat az ilyen fényaktivitással, miközben 2008-ban még csak 1 048 volt. Szlovákia és a többi tagországok esetében is gyakorinak számítanak az ilyen szituációk, amelyeket többek között a diszkók ég felé irányuló fényei okoznak. Vannak azonban olyan esetek is, amikor ismeretlen személyek pusztán rosszindulatból próbálják erős fénnyel elvakítani a repülőgépeket.

"A közlekedésügyi minisztérium tudatosítja a helyzet komolyságát, és mivel az Európai Unión belül nincs komplex megoldás e tekintetben, a honvédelmi és a belügyminisztériummal karöltve egy közös szerződést készített elő" - közölte Hudacký. A tárca célkitűzése, hogy az ilyen tevékenységet bűncselekményként kezeljék.

SITA/para