Az SNS az Esterházy-emlékművek ellen áskálódik

2011. november 14. - 13:15 | Belföld
Ján Slota és Rafael Rafaj (SNS) törvénybe iktatnák, hogy az önkormányzatok saját hatáskörükben ne helyezhessék át a szlovák nemzetébresztő és történelmi személyiségek szobrait. És még mást is...

Az SNS két politikusa benyújtotta ezt előirányzó törvényjavaslatát, amellyel többek között a pozsonyi Štúr-szoborcsoport áthelyezését igyekszenek meggátolni.

Fellépnének ugyanakkor az olyan emlékművek kihelyezése ellen is, amelyek ellentmondásos személyiségeket ábrázolnak, példaként Esterházy János említették, mégpedig petícióval. Úgy képzelik el, hogy amennyiben egy községben a lakosok legalább 3%-a ellenezné a szlovák nemzet jogait elnyomó személyiségeket, vagy történelmi eseményeket ábrázoló emlékművek kihelyezését, akkor a településnek azt meg kellene tiltania.

Hasonlóképpen gondolják, hogy ha a lakosok 3%-a támogatja egy nemzetébresztő történelmi személyiségről szóló emlékmű kihelyezését, akkor azt a községnek is támogatnia kell. Nem titkolják, hogy ezzel a komáromi Cirill és Metód szobor elhelyezése körüli problémákra is reagálni kívánnak.

SITA/para