Figyelmeztetnék a terhes nőket az alkoholos termékeken - szigorúan büntetnék a törvénysértést

2011. november 14. - 14:13 | Belföld
Jana Žitňanská (KDH) törvényjavaslatának célja, hogy az alkoholtartalmú termékeket kötelezően megjelöljék egy címkével, ami a terhes nőket figyelmezteti az alkoholfogyasztás különösen negatív hatására állapotukban, illetve arra, hogy gyermekük egészséges megszületését veszélyeztetik.

Javaslata indoklásában emlékeztet arra a tényre, hogy Szlovákiában évente mintegy 250 gyermek születik magzati alkohol-szindrómával, és ellentétben más születési rendellenességekkel, ezt el lehet kerülni, amennyiben az állapotos nem fogyaszt alkoholt.

Amennyiben a javaslatot jóváhagyná a parlament, a felhívást jelző címke, vagy szöveg (Konzumácia alkoholických nápojov počas tehotenstva môže vážne poškodiť/ohroziť zdravie dieťaťa - A terhesség ideje alatt történő alkoholfogyasztás súlyosan károsíthatja/veszélyeztetheti gyermeke egészségét) már május 1-jétől megjelenhet az alkoholos termékek címkéin. A törvény szerint a figyelmeztetésnek rajta kellene lennie a címkén, valamint további olyan külső csomagoláson, amely kiskereskedelmi forgalomba kerül. Piktogram esetén a címke 10%-át, szöveg esetén 5%-át kellene eltakarnia. Az útmutatás szerint Helvetica betűtípussal, fehér alapon fekete színű betűkkel kell feltüntetni.

E törvény betartását a községek felügyelnék, és amennyiben hiányosságokat észlelnek, azt jelezniük kellene a Szlovák Kereskedelmi Felügyeletnek. A község pedig 170-tól 6 638 euróig terjedő bírságot szabhat ki. A Kereskedelmi Felügyeletnél az alsó határ 331 euró. Előbbi a község, utóbbi az állam bevételét jelenti.

Žitňanská figyelmeztet, hogy nem létezik biztonságos alkoholmennyiség terhes nők esetében. Némelyiknél nagyobb mennyiség elfogyasztása sem ártalmas a gyermekre, másoknál ugyanakkor már néhány pohár bor vagy sör is az lehet.

SITA/para