MAFFIA: Autórobbantás, amerikai hitelcsalás és drogterjesztés a vád

2011. november 16. - 19:21 | Belföld

Vádat emeltek a nagyszabású kommandós akcióban elfogott személyek egy csoportja, köztük az állítólagos maffiafőnök ellen.

A hírhedt bűnbanda - piťovci – több tagja ellen vádat emelt ma a specializált ügyészség, és javasolta a bíróságnak vizsgálati fogságba vételüket. Az állítólagos maffiafőnököt, Juraj O., alias Piťot autógyújtogatással kapcsolatban vádolták meg – tájékoztatott Jana Tökölyová, a főügyészség szóvivője.

A vádlottaknak illegális fegyvertartás, rongálás és egyéb bűncselekmények miatt kell felelniük, amiért 10 évre is rács mögé kerülhetnek.

„Juraj O. megbízta a vádlottakat, hogy robbantsák fel több személy autóját és házát összehangoltan. Állítólag robbanószert is biztosított. Volt, akinek az volt a feladata, hogy elterelje a rendőrség figyelmét, amikorra a robbantásokat tervezték” - részletezte a szóvivő a vádiratot.

A további vádpont szerint a bűnbanda Amerikában csalással felvett hitelekkel jutott pénzhez. Ezzel kapcsolatban okirathamisítás, csalás, zsarolás miatt kell felelniük, amiért 25 év jár maximálisan. Összesen 1 114 278 euróhoz jutottak a hitelcsalásokkal.

Harmadik - kábítószerrel kapcsolatos – vádpontban is bíróság elé kell állniuk a november 15-én lefülelt alvilági figuráknak.

Mint ismeretes a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya november 15-én, kedd hajnalban összehangolt akció keretén belül több városban is rajtaütést hajtott végre, melynek során húsz személyt tartóztattak le és 23 ellen vádat emeltek. A kommandós rajtaütés során helikoptereket és füstgránátokat is bevetettek.

SITA/para