Boldoghy Olivér esete olyan, mint Gašparovičé Esterházyval?

2011. november 21. - 16:03 | Belföld
Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke szerint az EU felelőssége megkerülhetetlen abban az ügyben, hogy Boldoghy Olivér komáromi vállalkozó, aki a nyáron felvette a magyar állampolgárságot, elveszítette szlovák állampolgárságát.

Mint Lomnici Zoltán az MTI-nek hétfőn elmondta, Szlovákia nem az első alkalommal diszkriminálja magyar nemzetiségű állampolgárait, sérti meg "a magyarság nemzeti méltóságát". Példaként említette Ivan Gašparovič szlovák államfő nyilatkozatát Esterházy Jánosról, amikor az Hitler és a fasizmus hívének nevezte.

Lominici Zoltán úgy vélekedett, az EU még egyszer sem lépett fel kellő eréllyel ezekben az esetekben, a jelenlegi ügy azonban "az uniós normák nyílt semmibevételét" is jelenti.

Kifejtette, emellett a szlovák alkotmányt is megsértették az intézkedéssel, hiszen az kimondja, akarata ellenére senki sem fosztható meg szlovák állampolgárságától.

Lomnici Zoltán emlékeztetett, hogy Boldoghy Olivér szlovák állampolgárságának megvonásával állandó lakhelyét is elveszítette, személyes iratait bevonhatják, 2012. február 14-én pedig kitoloncolhatják az országból. Nemcsak szimbolikus lépésről van tehát szó, az intézkedés gyakorlati hátrányokkal is jár, ezért a politikamentes szervezeteknek is kötelességük fellépni az intézkedés ellen - mutatott rá az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

MTI/para