Gašparovič: Nincs rá ok, hogy ne fagyasszák be a bírók és ügyészek bérét is

2011. november 21. - 17:56 | Belföld
Ivan Gašparovič köztársasági elnök a közjogi méltóságok és a parlamenti képviselők bérének befagyasztását célzó javaslat kapcsán elmondta, nincs rá ok, hogy ebből a bírókat és ügyészeket kivegyék.

Az államfő úgy vélte, hogy a gazdasági válság idején, amikor a polgárok szociális helyzete romlik, egy ilyen javaslatnak a bírókat és az ügyészeket is érintenie kellene. Kifejtette, hogy ez nem a fizetések csökkentését jelenti, hanem a jelenlegi szint megtartását. Ennek megfelelően pedig semmilyen kárt nem szenvednek a bírók, ezáltal az alkotmány sem sérül. "Ha valaki ilyen cikkelyt talál az Alkotmányban, azt közölje. A Velencei Bizottság sem arról értekezik, hogy a bírók fizetését nem lehet stabilizálni, hanem arról, hogy azt nem lehet csökkenteni" - közölte.

A törvényjavaslat beterjesztői az Alkotmánybíróság korábbi határozatával indokolják, hogy az a bírók és az ügyészek, valamint némely további állami köztisztviselő bérét nem érinti. Az Alkotmánybíróság a múltban a bírók fizetésének csökkentését célzó javaslat helyezte hatályon kívül. Gašparovič szerint azonban az más.

Amennyiben a parlament a jelenlegi formájában fogadná el a törvényjavaslatot, az államfő élhetne vétójogával, azzal pedig megakadályozná a többi köztisztviselő bérének befagyasztását is. A parlament decemberben rövidített eljárás keretén belül tárgyalja a javaslatot. Ez érinti a parlamenti képviselők, a kormánytagok, az államfő, az Állami Számvevőszék elnöke és alelnöke, a legfőbb ügyész, az ombudsman, a központi állami szervek vezetői és az állami alkalmazottak bérét.

SITA/para