Szlovák külügy: Boldoghy a magyar szabályozásnak köszönheti állapotát

2011. november 23. - 15:31 | Belföld
Boldoghy Olivér komáromi színész-vállalkozó esete - akitől a magyar állampolgárság felvétele miatt a szlovák hatóságok megvonták a szlovákot - a magyar állampolgársági törvény nem sztenderd módosításának következménye, miszerint Budapest nem a reális kötődés, hanem az etnikai elv alapján adja az állampolgárságot.

Egyebek között ezt állítja a szlovák külügyminisztérium szerdán délután Pozsonyban kiadott állásfoglalásában. Leszögezi: az állampolgárság jogi szabályozása a nemzetközi általános elvek és normák tiszteletben tartása mellett minden ország szuverén joga.

"A jelenlegi helyzet, és Boldoghy Olivér esete a Magyar Köztársaság állampolgársága nem sztenderd módosításának következménye, amely szerint az állampolgárságot etnikai alapon, anélkül adják, hogy a polgárnak valódi kötődése lenne az adott államhoz" - állítja a szlovák diplomácia.

A pozsonyi állásfoglalás szerint az állampolgárság elveszítése egy másik állampolgárság önkéntes felvétele következtében nem ellentétes az európai normákkal és értékekkel, sőt ezt feltételezi az állampolgárságról szóló európai egyezmény is, s ezt a szabályozást az Európai Unió több tagállama is ismeri.

A szlovák külügyminisztérium - áll a dokumentumban - továbbra is szorgalmazza, hogy az állampolgársági problémát kétoldalú szlovák-magyar párbeszéddel oldják meg.

"2011 februárjában átadtuk a magyar félnek a szlovák-magyar szerződés tervezetét, amely szabályozná a kettős állampolgárság odaítélését a nemzetközi jog elveivel összhangban. Többszöri sürgetésünk után a magyar fél elfogadta javaslatunkat a tárgyalásra, amelyre 2011. december 14-én kellene sort keríteni" - olvasható az állásfoglalásban.

A dokumentumban a szlovák fél meggyőződését fejezi ki, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok csak akkor lesznek sikeresek, ha a kölcsönös bizalmon és a nemzetközi normák, sztenderdek tiszteletben tartásán fognak alapulni. Szlovákiának érdeke, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül összes állampolgárának hazája legyen. "Ez az érdekünk továbbra is tartós és megkérdőjelezhetetlen" - zárul a pozsonyi állásfoglalás.

Dzurinda: A szlovák nagykövet berendelése a rossz magyar törvény következménye

Mikuláš Dzurinda külügyminiszter szerdai nyilatkozata szerint a budapesti szlovák nagykövet keddi berendelése a magyar külügyminisztériumba "a Magyar Köztársaság műhelyéből származó rossz, nem európai és nem szép törvény következménye".

Peter Weiss budapesti szlovák nagykövetet Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kérette be amiatt, hogy Boldoghy Olivér elveszítette szlovák állampolgárságát.

A szlovák diplomácia irányítója úgy véli: Pozsony már februárban megoldási javaslatot terjesztett a magyar fél elé, amely elejét vette volna a "hasonló" történeteknek. Szlovákia februárban szerződésjavaslatot adott át a magyar félnek, amely kétoldalú alapon rendezte volna a kettős állampolgárság kérdését.

Dzurinda bízik abban, hogy a Magyar Köztársaság "végre" megértette, hogy a megegyezés ebben a kérdésben mindkét fél számára hasznos lehet. "A nemzetközi sztenderdek egész pontosan mutatják, hogyan" - tette hozza a politikus.

A külügyminiszter szerint nehéz megérteni, hogy Budapest miért ellenezte hónapokon át a tárgyalásokat egy szlovák-magyar szerződésről ebben a kérdésben. "És egyszer csak azt hallom, hogy december 14-én összeülhetne a vegyes bizottság. A megoldás ott van, jóakarattal kell megegyezni, amelynek jelen kellene lennie mindkét oldalon és úgy módosítani a magyar törvényt, hogy megfeleljen a nemzetközi sztenderdeknek, azután nem lesz semmi probléma" - szögezte le Dzurinda.

MTI/para