Berényi szerint az autonómia csak megerősítené Szlovákiát

2011. november 24. - 14:36 | Belföld
Az EU több országában működik a kisebbségi autonómia, amelyek az adott állammal kölcsönösen erősítik egymást - mondta Berényi József csütörtökön a Máért ülése után.

Az új magyar választójogi törvény szerint várhatóan a Magyarországon kívül élő kettős állampolgársággal rendelkező személyek pártlistára szavazhatnak majd a magyar választásokon. Berényi szerint ez a szlovákiai magyarokra nem vonatkozik.

"Minket ez nem érint. Ez azokra a magyarokra vonatkozik, akik Romániában, Szerbiában, vagy más országokban élnek, mivel mi csak úgy szerezhetünk magyar állampolgárságot, ha elveszítjük a szlovákot. Tehát mi nem szavazhatunk, mert ahhoz elengedhetetlen a magyar állampolgárság" - nyilatkozta a Máért X. plenáris ülését követően Berényi József, az MKP elnöke. Hozzátette, hogy a külföldön élő szlovákok szavazhatnak a szlovákiai választásokon, az állam pedig 1997 és 2005 között lehetővé tette, hogy a külföldön élők szlovák állampolgárságot szerezzenek.

"Már az előző választások során is több szlovák párt kampánycélból videóüzenetet intézett a külföldön élőkhöz, és ez valószínűleg most is így lesz. Azt gondolom, hogy ez a szlovák politika kettős mércéjének egyértelmű példája. Ha a szlovákiai magyarok szavaznának a magyarországi választások során, azt már Szlovákia belügyeibe való beavatkozásnak tartanák" - tette hozzá az MKP első embere.

"A magyar kormány ezzel az új nemzetpolitikai stratégiával újra deklarálta, hogy segíteni akar a határon túli magyarok identitásának megőrzésében, és közben tiszteletben tartja az államhatárokat" - kommentálta az új nemzetpolitikai stratégiát Berényi. Az MKP elnöke az autonómia témájával kapcsolatban rámutatott arra, hogy a vajdaságiak és az erdélyiek már jóval előbbre tartanak ezügyben, mint a szlovákiai magyarok. "Ott már konkrét javaslatokat formáltak az autonómia lehetőségeivel kapcsolatban. Nekünk még nem voltak ilyen javaslataink, ennek ellenére folyamatosan azzal támadnak minket, hogy szét akarjuk verni Szlovákiát" - jelentette ki Berényi.

Véleménye szerint az EU több országában működnek sikeresen kisebbségi önkormányzatok, amelyek az adott állammal kölcsönösen erősítik egymást. Rávilágított arra, hogy Romániában és Szerbiában kormánytagok az autonómiát támogató pártok, és ennek ellenére nem zárják ki őket a politikai életből, ahogy Szlovákiában.

(parameter/tasr/mti)