LEHALLGATÁSOK: Kaliňák összekötője volt a Pravdánál lehallgatott újságírónő?

2011. november 24. - 09:00 | Belföld
A Sme birtokába jutott egy lehallgatás átirata, amelyben Vanda Vavrová és Robert Kaliňák folytat beszélgetést. A volt belügyminiszter feljelentést tesz Ľubomír Galko ellen.

"Szívesen látnám azt a négy titulust, baby?! - üzente a korábbi belügyminiszter a Pravda szerkesztőjének.

Sem Kaliňák, sem Vavrová nem cáfolták az átirat valóságtartalmát, amelyben cikkek megjelenéséről, a szerkesztők és a főszerkesztő Nora Slišková munkájáról is beszélnek. Vavrová nem emlékszik a beszélgetésre, Kaliňák pedig a lap kérdésére annyit válaszolt, hogy ha hitelesnek tartják, akkor minek kérdezik?

A beszélgetés során arra próbálja rávenni Kaliňák Vavrovát, hogy írjon a védelmi miniszter, Ľubomír Galko gyorshajtásáról. Azt mondja, hogy senki nem fog gyanakodni, ugyanis az ő gyorshajtásáról is írtak. "Vandi, most mi van, hisze már megegyeztünk, hogy te leszel az én kommunikációs eszközöm Norához, tehát menj, és közöld vele az álláspontomat" - áll az átiratban. Ezt követően vulgárisan beszél Patrícia Poprockáról (Ďuriškováról), a katonai hírszerzés által lehallgatott másik Pravdás újságírónőről.

A Pravda főszerkesztője kiállt Vavrová mellett, mondván, nevetséges, hogy Kaliňák mit meg nem enged magának. Egyúttal elutasította, hogy Vavrová bármiféle összekötő volna.

Vavrovát 2009-ben elküldték a Pravdától, majd akkor tért vissza, mikor Slišková vette át a korábbi főszerkesztő, Mikuláš Sliacky posztját. Ő azt állítja, akkor kellett távoznia Vavrovának, amikor tévedésből egy kolléganőjének küldött el egy Kaliňáknak szánt sms-t, amelyben az ő elképzeléseiről írt a főszerkesztői munkát illetően. Az incidens idején csípték rajta Kaliňákot a gyorshajtáson. Sliacky szerint Vavrová nem is titkolta, hogy jóban van vele.

Kaliňák feljelentést tesz

A volt belügyminiszter csütörtökön közölte, hogy az ügyészségen tesz feljelentést Ľubomír Galko (SaS) szerdán leváltott védelmi miniszter ellen. Robert Kaliňák úgy gondolja, hogy Galko volt az, aki visszaélt a lehallgatott beszélgetéssel és nyilvánosságra hozta azt. 

Sme.sk/para