Szakszervezeti ukáz az orvosoknak: „Ne hagyjátok magatokat megvásárolni 300 euróért!“

2011. november 28. - 10:02 | Belföld
Az egészségügyi minisztérium elrendelte az állami klinikák igazgatóinak, hogy január elsejétől minden orvos fizetését havi 300 euróval emeljék meg.

A vezérlő tábornokot alakító Marian Kollár, az Orvosok Szakszervezetének (LOZ) elnöke hétfőn nyílt levélben utasítja az orvosokat, hogy miként védekezzenek „az út győzelmes végkifejletét“ veszélyeztető kórházigazgatói korrupciós ajánlata ellen.

Maradjunk szilárdak, erkölcsileg ellenálló és tartsunk ki a közelgő győzelmes végkifejletig. Ezt a tényt tasrtsátok szem előtt, amikor magához rendel benneteket az igazgató, hogy korrupciós ajánlatot tegyen“ – írja levelében Kollár. Fölszólítja továbbá az orvosokat, hogy miként viselkedjenek, ne maradjanak magukra, lehetőleg csoportosan menjenek mindenhová és ami szerinte a legfontosabb, semmit ne írjanak alá, még az orvosi zárójelentéseket sem!

Ne hagyjátok magatokat megvásárolni 300 euróért!“ – vezényel a szakszervezeti vezető.

Az egészségügyi ágazatban annak következtében alakult ki válsághelyzet, hogy a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) nem tudott megegyezni a kórházi orvosok követeléseiről. Szeptemberben mintegy 2000 kórházi orvos felmondott a munkahelyén. A felmondási idő november végén lejár, így orvoshiány miatt több kórház nem tudná ellátni feladatait.

Ha a feleknek nem sikerül kompromisszumra jutniuk, a kormányzat december 1-től vészhelyzetet tervez kihirdetni.

sita/para