SZTRÁJKOLÓ ORVOSOK: Vészhelyzetet rendelt el a Radičová-kormány 15 kórházban!

2011. november 28. - 22:25 | Belföld
Tizenöt kórházban rendelt el vészhelyzetet a kormány hétfői, rendkívüli ülése után. Az állambiztonságról szóló alkotmánytörvény értelmében lehet vészhelyzetet hirdetni, ha az állampolgárok egészsége vagy élete veszélybe kerül.

Az intézkedés a következő kórházakat érinti: nagyszombati, pozsonyi, kassai, trencséni, zsolnai, eperjesi, besztercebányai egyetemi kórházak, valamint a pozsonyi és kassai egyetemi gyermekkórházak, a bojnicei székhelyű prievidzai kórház, a trstenái, a Dolný Kubín-i a čadcai, a liptószentmiklósi és poprádi kórházak.

A szlovák jogrend négyfajta rendkívüli állapotot ismer: a háború, hadiállapot, a rendkívüli állapotot és a veszélyhelyzetet. A magyar jogrend három állapotot határoz meg: a rendkívüli állapotot, a szükségállapotot és a veszélyhelyzetet. Szlovákiában veszélyhelyzetet a kormány hirdethet abban az esetbe ha veszélybe kerül az állampolgárok élete, egészsége vagy komoly vagyoni károk keletkezésének veszélye fenyeget. A jelenlegi helyzetet a sztrájkoló orvosok hajthatatlansága miatt ilyennek ítélte meg a kormány.

A maximum 90 napig fenntartható vészhelyzet azt jelenti, hogy büntetés terhe mellett kötelesek felvenni a munkát azok az orvosok is, akinek a felmondási ideje december elsején lejár.

sita/para