Szlovákia segítséget kér, bár már 800 orvos visszavonta felmondását – az SaS a KDH-s miniszter fejét követeli

2011. november 29. - 17:00 | Belföld

A 2400-ból kb. 800 orvos vonta vissza felmondását. Az SaS követeli, hogy az egészségügyi minisztert hívják vissza. Az orvosszakszervezet szerint a vészhelyzet kihirdetése munkára kényszerítés. A mai nap összefoglalója a szlovákiai egészségügyben történtekről.

800-an elfogadták a minisztérium ajánlatát

Az egészségügyi minisztérium adatai alapján kb. 800 orvos elállt a felmondástól a 2400-ból. Azoknak, akik nem mondanak fel, köszöntet mondott Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter. „Érvényes, hogy azoknak, akik visszavonták felmondásukat, jövőre 300 euróval többet lesz a bérük és az igazgatók - a kormányfő által aláírt nyilatkozat értelmében – nem vonhatnak meg tőlük semmilyen prémiumot sem” - mondta Uhliarik.

A maximum 90 napig fenntartható vészhelyzet azt jelenti, hogy büntetés terhe mellett kötelesek felvenni a munkát azok az orvosok is, akinek a felmondási ideje december elsején lejár. A kassai L. Pasteura egyetemi kórházban nem vezetik be a „kényszermunkát”, amire egyébként joguk van a vészhelyzet kihirdetése miatt, ugyanis már csak 28 felmondás van érvényben, 210-et visszavontak. Több kórházban sincs valóban vészhelyzet, a felmondások visszavonása folyamatban van.

Magyarországtól és Csehországtól kérünk segítséget

Az egészségügyi minisztérium a környező országok minisztériumaival kommunikál, hogy orvosokat „kölcsönözzön” és kérje a határ menti kórházak segítségét, ha krízishelyzet alakulna ki az országban. Az osztrák fél már visszajelzett, hogy szívesen ellátja a betegeket a kórházakban, a csehek most pontosítják, hány orvost tudnak felszabadítani, a magyarok ugyancsak készek a segítségre.

Antidemokratikus a vészhelyzet kihirdetése

A tömeges felmondást megszervező orvosszakszervezet (Lekárske odborové združenie - LOZ) szerint a vészhelyzet kihirdetése diktátum, amellyel arra akarják kényszeríteni az orvosokat, hogy felmondási idejük lejárta után is dolgozzanak. Marian Kollár szakszervezeti elnök bejelentette, hogy ezért európai intézményekhez fordulnak támogatásért – nem pontosította, melyekhez. Véleményük szerint a kormány kötelessége lett volna a vészhelyzet megakadályozása, és ennek legegyszerűbb módja a megegyezés lett volna. „A kényszermunka csak elodázza a probléma megoldását” - jelentették ki a szakszervezet alelnökei.

SaS: A KDH-s miniszter csődöt mondott

Az SaS párt szerint a kormányfőnek és az államfőnek vissza kellene hívnia az egészségügyi minisztert, amiért nem tudott megküzdeni a feszült helyzettel. Ivan Uhliarik (KDH) miniszterrel szemben is ugyanolyan mércét kellene alkalmazni, mint az SaS minisztereinél – jelentette ki Richard Sulík. Szerinte a KDH is gyakorolhatna önkritikát az egészségügyben kialakult állapotok miatt.

SITA/para