Orvoshiány és kritikus helyzet - betegeket helyeznek át, orvosokat hajtanak a kórházak

2011. november 30. - 13:35 | Belföld

Ma jár le a tömeges felmondáshoz csatlakozott orvosok felmondási ideje. Sokan nem álltak be munkába, egyes kórházakban kritikus a helyzet.

Az Általános Egészségbiztosító a működő kórházaknak téríti meg a betegellátás költségeit, tehát azoknak, ahol valóban ellátták a beteget. A biztosító kész fedezni a betegszállítással összefüggő költségeket is.

Néhány kórház már mától orvoshiánnyal küzd, mivel többen nem álltak be munkába. Legsúlyosabb a helyzet a liptószentmiklósi kórházban, ahol bejelentés nélkül 19 orvos nem áll be. Ezért ott reggeltől nem működik az aneszteziológiai, az intenzív, a sebészeti és traumatológiai osztály. A vezetőség büntetőfeljelentést fontolgat az érintett orvosok ellen. A kórházba egyébként Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint már küldtek helyettesítő orvosokat, és vannak betegek, akiket más kórházakba helyeztek át.

Több helyütt beteget jelentettek az orvosok, pl. a besztercebányai gyermekkórházban heten nem jelentek meg erre az okra hivatkozva, és a nagyszombati állami kórházból is már a mai nappal hiányoznak orvosok.

A miniszter figyelmeztetett, hogy holnaptól lesz érvényben a kihirdetett vészhelyzet, ami azt jelenti, hogy az orvosoknak kötelességük munkába állni, ha behívják őket. Ma van az utolsó nap, hogy visszavonják felmondásukat az orvosok, ha ezt nem teszik meg, az intézmények igazgatói munkába rendelhetik őket. Eddig 800-an vonták vissza felmondásukat a 2400-ból.

Időközben a parlamentben megkezdődött a kormányfő, Iveta Radičová és a miniszterek valamint az érintettek tanácskozása az egészségügyben kialakult krízishelyzetről.

SITA/para