Hrušovský sem tudott megállapodni az orvosokkal, pénteken folytatódnak a tárgyalások

2011. december 1. - 15:40 | Belföld
Sikertelennek bizonyult Pavol Hrušovský (KDH) házelnök egyeztetése az Orvosszakszervezet vezetőjével, Marián Kollárral. Pénteken folytatódnak a tárgyalások.

A tárgyalás után mindkét fél megerősítette, hogy az egyeztetéseket pénteken ugyanebben az összetételben folytatják, azaz az egészségügyi miniszter helyett Pavol Hrušovský, a parlament elnöke fog tárgyalni az Orvosszakszervezet képviselőivel.

"Egyelőre nem egyeztünk meg semmiben, még egy kis türelemre van szükség" - nyilatkozta a TASR hírügynökségnek a tárgyalás után Marián Kollár szakszervezeti vezető. "Úgy keressük a megoldást, hogy a lehető legrövidebb időn belül megállapodásra jussunk" - tette hozzá.

Ha az orvosok azt akarják, Uhliarik lemond

Ivan Uhliarik (KDH) egészségügyi miniszter közben parlamenti sajtótájékoztatóján kijelentette, ha az Orvosszakszervezetnek akadályt jelent személye, akkor kész lemondani miniszteri posztjáról. Hozzátette azonban, valószínűleg nem az ő személye az egyetlen tényező ami hátráltatja a tárgyalásokat. 

Ján Figeľ tájékoztatása szerint a kormány 10-ből 9 pontban megállapodásra jutott az orvosok képviselőivel, csupán a fizetésemelések mértékében nem tudtak megegyezni. A KDH-elnök tájékoztatása szerint a kormány olyan ajánlatot adott az orvosoknak, miszerint a kezdő orvosok bére elérné az 1000 eurót, a szakvizsgával rendelkező orvosok pedig minimálisan 1800 eurót keresnének.

A felmondások eredetileg 31 szlovákiai kórházra vonatkoztak, ma már csak 25-re. Az egészségügyi miniszter elmondása szerint mind a 25 kórház képes ellátni a sürgősségi beavatkozásokat.

(tasr/parameter)