VÉSZHELYZET: Hajthatatlanok az orvosok, Uhliarik felajánlotta lemondását - 1200 orvos távozik

2011. december 1. - 08:48 | Belföld
A kormány és az orvosi szakszervezet szerda éjszakába nyúló, kilencórás vitáját követően sem tudott egyezségre jutni - jelentette be Milan Dragula, a Szlovák Orvosi Kamara elnöke, aki közvetítőként volt jelen. Éjféltől mintegy 1200 orvos felmondása lépett érvénybe.

Az Orvosok Szakszervezeti Szövetségének elnöke, Marian Kollár kijelentette, hogy "az embereiktől kapott bizalom" mandátumával érkeztek a tanácskozásra. Követelésük, hogy minden orvos 5,3-tól 9 euróig terjedő órabért kapjon. A kormánnyal azonban nem tudtak megegyezni, holott úgy véli, megalapozott a követelésük. Kollár kíváncsi arra, hogyan biztosítja az állam "nélkülünk, orvosok nélkül az egészségügyi ellátást".

A szakszervezeti vezető szerint a Radičová-kormányt terheli a felelősség a kórházakban mától kialakult helyzetért. Hogy az orvosokkal mi lesz ezt követően, arra a kérdésre Kollár úgy válaszolt, ők tudják, mit kell tenniük.

Pavol Hrušovský, a parlament elnöke úgy írta le a tanácskozást, hogy az nagyon igényes, érzelmekkel teli volt. Egyszersmind csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az orvosok szakszervezete nem hajlandó a kompromisszumra. Kiemelte, hogy a szakszervezeti vezetők többször beszéltek a pénzről, mint a páciensekről. Ugyanakkor nem tartja lezártnak az ügyet, szerinte bármikor meg újra el lehet kezdeni a tanácskozást.

Ivan Uhliarik (KDH) egészségügyi miniszter elárulta, hogy az orvosok minden követelésében megegyeztek, csak a bérekről más a nézőpontjuk. "Mindent megtettünk azért, hogy az orvosok visszatérjenek pácienseikhez. Ha a személyem az akadálya a megegyezésnek, akkor felajánlom lemondásom" - jegyezte meg a miniszter azzal, hogy a szlovák gazdaság az általuk kínáltnál magasabb béremelést nem bír el.

A kormány a legutóbbi tanácskozás óta változtatott a béreket illető javaslatán. Január 1-jétől továbbra is érvényben maradna a korábban javasolt emelés, a nemzetgazdasági átlagbér 1,05-1,6-szorosáig, ez 807-1230 eurós fizetést jelentene az orvosnak attól függően, specialista-e vagy sem. Jövő év júliusától pedig az átlagbér 1,2-1,9-szeresére emelkednének a béreik. Ettől az időponttól minden orvos legalább 923 eurót keresne, a specialista alapbére pedig 1416 eurót tenne ki. A kormány legutóbbi ajánlata szerint pedig 2013. januárjától ismét növekednének a bérek, mégpedig az átlagbér 1,25-2,3-szorosára,  ami minimálisan 961 eurót jelentene, a specialistáknak pedig 1769-et. A kormány emellett felkínálta, hogy az orvosok jelenlegi értékelése alapján szabnák ezt meg, elhárítva a szakszervezet azon félelmét, hogy esetleg a kórházak büntetnék a felmondó orvosokat.

Megerősítették a határ menti betegellátást

A szlovák egészségügyben kialakult helyzet miatt szerdán Szócska Miklós egészségügyért felelős magyar államtitkár telefonon is egyeztetett Ivan Uhliarik szlovák egészségügyi miniszterrel, majd ezt követően a határ menti betegellátás megerősítéséről döntött - tájékoztaott az államtitkárság este.

Mint írták, a szlovák egészségügyi vezetés a sürgős ellátások biztosítása érdekében humanitárius segítséget kért Magyarországtól. Ennek érdekében az egészségügyért felelős államtitkárság felvette a kapcsolatot számos hazai szakmai és egészségügyi intézmény vezetőjével, valamint a szakmai kollégiummal. Ezt követően az államtitkárság felkérte az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy a határ menti területeken erősítsék meg a sürgősségi szolgálatot, továbbá felkért tizenhárom határ menti kórházat, hogy a Szlovákiából esetleg érkező sürgős esetek ellátása érdekében legyenek fokozott készültségben. Az államtitkárság kezdeményezte, hogy a szlovák egészségügyi miniszter a visegrádi országok részvételével jövő hétre egyeztetést hívjon össze.

Ezen felül az Országos Mentőszolgálat koordinálásával arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a 06-1/331-9133-as, éjjel-nappal hívható telefonszámon önkéntes orvosok ajánlják fel humanitárius segítségüket a szlovák sürgősségi betegellátásban - tették hozzá.

A szlovákiai sürgős betegek ellátásával kapcsolatos adminisztráció tekintetében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a szlovák szaktárca folyamatosan egyeztet - írta az államtitkárság.

"Az egészségügyi humánerőforrás krízis az európai - különös tekintettel a közép-kelet európai - országok sorfordító kérdése" - fogalmaztak. Az európai egészségügyi munkaerő-mobilitásról jövő szerdán európai szintű konferenciát rendeznek Brüsszelben, ahol Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár plenáris nyitó előadást tart. Az eseményen az államtitkár találkozik John Dalli-val, az egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős európai biztossal, akivel az Európa szintű krízishelyzetről, az európai egészségügyi emberi erőforrás programok további fejlesztési lehetőségeiről egyeztetnek majd - írta az államtitkárság közleményében.

Szócska Miklós egy szerdai sajtótájékoztatón már beszámolt arról, hogy a visegrádi országok (V4) egészségügyi vezetőinek találkozóját javasolta szlovák kollégájának. Mint fogalmazott: "mivel az emberi erőforrás krízishelyzet" több évtizedes probléma eredménye, ezzel uniós szinten a visegrádi államok szintjén hosszú távon kell foglalkozni.

Csiba Gábor a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató-főorvosa a Borsod Online-nak azt mondta: valószínűleg a két érintett államnak kellene megegyeznie abban, hogy nálunk (illetve Szlovákia többi szomszédjánál) milyen feltételek között fogadják a kórházak a szlovákiai betegeket.

Éger István, a MOK elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt kéri a hazai orvosoktól, hogy ne vegyék figyelembe a szlovák kormányfő segítségkérését, ne helyettesítsék ottani kollégáikat, "ne gyengítsék küzdelmüket".

Hangsúlyozta: a kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) is szolidáris a helyzetük jobbításáért küzdő szlovák kollégákkal, és példátlannak, megengedhetetlennek nevezte a szlovák köztársasági elnök intézkedéseit, amelyek értelmében "erőszakot alkalmaznak" az ottani orvosokkal szemben.

SITA/MTI/para