Januártól emelkedik az anyasági juttatás, változnak az önkéntes szociális biztosítások

2011. december 2. - 13:45 | Belföld
A parlament jóváhagyta a szociális biztosításról szóló törvénymódosítást, melynek része az anyasági juttatás emelése is.

Januártól a kivetési alap eddigi 60%-a helyett 65%-ra növekszik az anyasági összege. Jozef Mihál (SaS) szociális ügyi miniszter szerint ez az emelés azt jelenti, hogy maga az összeg kb. 9%-kal lesz magasabb egyénenként. A juttatás azok számára is emelkedik, akik január előtt is szedték már.

Ugyanakkor az a módosítás kikerült a törvényből, amely az anyasági juttatás időtartamát érinti, így a korábban javasolt 40 hét helyett marad az eddigi 34 hét. Mihál javasolta, hogy 2013-tól lépjen érvénybe ez a módosítás.

Módosulnak az önkéntes biztosítással kapcsolatos jogszabályok is. Február 1-től ezáltal megszűnik az önkéntes munknélküliségi és táppénz-biztosítás. Az önkéntes nyugdíjbiztosítás marad meg, illetve az érdeklődők választhatják a komplex önkéntes csomagot, amelybe beletartozik minden eddigi önkéntes biztosítás: beteg-, nyugdíj, élet-, munkanélküli biztosítás. A komplex esetében a kivetési alap ugyanakkora mindegyik típusra.

Slavomíra Sélešová minisztériumi szóvivő kifejtette, hogy például egy biztosított dolgozó nő, vagy egyéni vállalkozó nő majdani anyaságiját nem növelheti azáltal, hogy önkéntes táppénz-biztosítást fizet, hanem a komplex önkéntes csomagot kell választania, az önkéntes nyugdíj- és munkanélküli biztosítással együtt, ami a kivetési alap 35,15 %-át jelenti. A kötelező táppénz- és nyugdíjbiztosítással rendelkező egyéni vállalkozó pedig az önkéntes munkanélküliségi és nyugdíjbiztosítást is kihasználhatja.

Nem változik a baleset-biztosítási tarifa a munkáltatók számára

A munkáltatóknak a következő két évben is az eddigiekhez hasonlóan a munkavállalói kivetési alap 0,8%-át kell majd befizetniük baleset-biztosításként.

A Munkáltatók Országos Uniója alapvető észrevételt tett a szociális törvény kapcsán, mégpedig hogy szerették volna, ha a baleset-biztosítás csökken. Érvelésük szerint a baleset-biztosítási alap évek óta többletet mutat, amelyet a többi alap veszteségeinek kiegyenlítésére használnak fel. Éppen ezért azt kérték, hogy tegyék kiegyensúlyozottá az alap gazdálkodását, ehhez pedig akár 0,3%-ra is csökkenthetnék a járulékot. 

A parlament azonban ennek a kérésnek nem tett eleget, határoztak arról, hogy az pozitív mérleggel rendelkező alapok többletét továbbra is azon alapok fedezésére használják, amelyek esetében több a juttatás, mint a bevétel.

SITA/para