ORVOSI SZTRÁJK: Elfogadták az orvosok a kormány ajánlatát!

2011. december 2. - 18:04 | Belföld
Az orvosi szakszervezet elfogadta a kormány szerdai ajánlatát. Amennyiben a bérnövekedés törvényi garanciáiról is sikerül megegyezniük, az orvosok visszatérhetnek a kórházakba.

Marian Kollár, az Orvosok Szakszervezeti Szövetségének elnöke közölte ezt, amikor megérkezett a parlament elnökével, Pavol Hrušovskýval folytatott tanácskozására.

"Minden egyes tárgyalásra kompromisszummal érkezünk. Mivel a kormány már nem votl hajlandó engedni a legutóbbi javaslatából, úgy döntöttünk, elfogadjuk azt, természetesen a megfelelő törvényi garanciákkal" - jegyezte meg Kollár. Úgy véli, most már csak a kormányon áll, hogy teljesíti-e azt, amit ígért, illetve hogy a parlament jóváhagyja-e a szükséges törvénymódosításokat.

Kollár egyszersmind kijelentette, számukra ez egy nagyon nehéz döntés volt, ugyanis a lehetőségeik határára sodródtak. Elmondta azt is, hogy a polgárokért teszik mindezt. Az orvosok azonnal visszatérhetnek a kórházakba, amint aláírásra kerül a memorandum, illetve a szükséges törvénymódosítások.

A kormány a legutóbbi tanácskozáson az átlagban 300 eurós bérnövekedésnél magasabbat ajánlott az orvosoknak. Január 1-jétől marad az eredeti ajánlat, vagyis az átlagbér 1,05-1,6-szorosára történő béremelés, jövő év júliusától aztán 1,2-1,9-szeresére növelik a béreket, majd 2013 januárjától 1,25-2,3-szorosára.

Mintegy 1200 orvos már második napja munkanélküli. A szükségállapot elrendelése miatt néhányuknak vissza kellett térnie a kórházba a munkakötelezettség miatt, ám többen ezt úgy kerülték ki, hogy munkaképtelennek nyilvánították magukat, beteget jelentettek. A szakszervezet és az ellenzéki Smer-SD szerint a helyzet a kórházakban kritikus, az egészségügyi minisztérium azonban ezt elutasítja.

SITA/para