ORVOSI SZTRÁJK: Elvileg visszatérnek a korházakba az orvosok, de nem tudni, mikor

2011. december 3. - 13:41 | Belföld
Szombaton, hajnali háromkor írta alá az orvosszakzervezetet képviselő Marian Kollár és Iveta Radičová miniszterelnök azt a kormány által javasolt memorandumot, amely lehetővé teszi, hogy rövid időn belül feloldják a szlovákiai állami kórházakban kihirdetett vészhelyzetet.

A kormányfő eztán jelentette ki, hogy egyáltalán nincs oka örömre, mert hosszadalmas és nehéz tárgyalások eredménye az egyezség és nagyon sok olyan orvos komoly igénybevételével született meg, akik nem hagyták magukra betegeiket. Ráadásul egy olyan időszakban zajlott az orvosszakszervezeti bérharc, amikor Szlovákiát egyébként is súlyos válság fenyegeti.

A kormányfő reméli, hogy az orvosok rövidesen visszatérnek pácienseikhez. Marián Kollár, a LOZ elnöke kijelentette, amint megkötik munkaszerződéseket megkötése után az sztrájokló orvosok szolgálatba. Arról viszont nem szólt, hogy mikor esedékes ez.

A szakszervezeti vezető közölte továbbá, hogy a négy a LOZ valamennyi fő követelése teljesül, miszerint szigorúbban betartatják majd a munkatörvénykönyvet, reálisabbá válnak a kifizetések az egészségbiztosítók reálisabb alapon fizetnek majd, nem lesznek részvénytársaságokká transzformálva az állami kórházak és emelkedik az orvosok bére. Kolllár aláhúzza, az utóbbi követelést sikerült e leggyengébben érvényesíteniük, mivel a szakszervezet eredetileg azt követelték, hogy az orvosi fizetések 2013-ra az átlagbér 1,5-3 százalékát tegyék ki. Ezzel szemben az kormánnyal kötött egyezség szerint az orvosi átlagbér 2013-ra az országos átlagbér 1,25-2,3-szorosa lesz.

sita/para