ORVOSI SZTRÁJK: Kollár idegen "hadsereggel" és Alkotmánybírósággal riogat

2011. december 4. - 13:30 | Belföld
Könnyen elképzelhető, hogy a vészhelyzet kihirdetését célzó döntés az Alkotmánybíróságon köt ki.

Az Orvosok Szakszervezeti Szövetségének vezetője szerint alkotmányellenesen lett kihirdetve a vészhelyzet néhány kórházban. Precedens nélkülinek véli a Radičová-kormány e döntését, valamint azt is, hogy Csehországból 30 katonaorvosnak engedélyezték a beavatkozást. "1968 után újra olyan helyzet állt elő, hogy idegen hadsereg lépett Szlovákia területére, ez pedig nem normális" - jegyezte meg.

Kollár nem ért egyet az egészségügyi miniszter, Ivan Uhliarik (KDH) érvelésével, miszerint a humanitárius válság megoldása érdekében tettek ilyen lépést, szerinte ugyanis politikai krízisről van szó.

Arra kérdésre viszont nem tudott választ adni, hogy a felmondott orvosok mikor térhetnek vissza a kórházakba. Állítja, hogy a törvényhozástól függ minden. Jelenleg a felmondott orvosoknak nincs szerződésük a kórházakkal. Kollár szerint újbóli felvételükhöz szükséges a tiszta erkölcsi bizonyítvány.

A fellépésüket azzal védte, hogy a szakszervezet részéről ez volt az egyetlen legitim és becsületes lehetőség, ám véleménye szerint kormánynak tere volt.

Vitapartnere, Uhliarik azonban nem így gondolta. Szerinte nem épp tisztességes, hogy arra bujtogatták az orvosokat, hogy a vészhelyzet idején ne menjenek munkába, hanem inkább valamilyen kivizsgálásra, egyedül hagyva kollégáikat, akik így akár 48 órán keresztül is ügyeletben lehettek. Egyszersmind kijelentette, a tárca mindent bebiztosított azért, hogy helyreálljon a rend az egészségügyi ellátásban hétfőtől, ám egyes orvosokért nem tud garanciát vállalni. Az információs vonalak, amelyeket a páciensek érdeklődhetnek, a hét végéig megmaradnak.

Vladimír Cingel, a pozsonyi Gyermeksebészeti Klinika főorvosa sem tartja helyesnek azt a fellépést, amely miatt a páciensek ellátás nélkül maradtak. Ő nem csatlakozott a tiltakozókhoz. Annyit mondott, hogy ha egyszerű orvos volna, elképzelhetőnek tartja, hogy a sztrájkhoz csatlakozott volna, de ilyen precedens nélküli szituációig biztos nem ment volna el. Elmondta, támogatja az orvosok harcát, de az nem tetszik neki, hogy a szakszervezet a végsőkig kiélezte a helyzetet. Úgy véli, sok időnek kell eltelnie, hogy az orvosok és a páciensek viszonya normalizálódjon.

SITA/para