Újra normális (?) kerékvágásban a kórházak működése

2011. december 7. - 12:15 | Belföld

Minden orvos visszatért a betegeihez, mától stabil a helyzet a szlovák kórházakban – jelentette be Marian Kollár, a tömeges felmondást szervező orvosszakszervezet elnöke.

Kollár reméli, hogy ez volt az első és utolsó tömeges felmondás Szlovákiában, és ezek után a kormányok nem fogják lebecsülni a párbeszédet az orvosokkal.

A szakszervezet szerint a legtöbb orvos visszatért eredeti helyére, csak néhány tíz orvos utasította vissza az új szerződést is.

Az orvosszakszervezet szeptember végén kezdte szervezni a tömeges felmondást. 2400 orvos csatlakozott hozzá, mintegy fele végül visszavonta a felmondást, amikor kritikussá vált a helyzet az egészségügyben és vészhelyzetet hirdetett a kormány. Végül a kormány és a szakszervezet memorandumot írt alá, amelyben lefektetik, hogy megállítják a kórházak átalakítását részvénytársaságokká, betartják a Munkatörvénykönyvet az egészségügyben és emelik az orvosok bérét. Január 1-jétől marad az eredeti ajánlat, vagyis az átlagbér 1,05-1,6-szorosára történő béremelés, jövő év júliusától aztán 1,2-1,9-szeresére növelik a béreket, majd 2013 januárjától 1,25-2,3-szorosára.

SITA/para