Toxikus és rákkeltő anyagok a Dunában: Pozsonytól Párkányig a határérték hatszorosát is kimutatták

2011. december 9. - 16:13 | Belföld
A Központ a Hosszútávon Fenntartható Alternatíváért (CEPTA) elnevezésű civil szervezet egész évben folytatott méréseket, és mind az öt mérés szerint növényvédőszerek maradványai mutathatók ki Pozsonytól Párkányig, nyáron és télen is.

"A nyári mérések mindegyike határérték feletti mértékben mutatta ki peszticidek (növényvédőszerek). Komáromban öt különböző növényvédőszerek maradványait mutatta ki a mérés, köztük a betiltott Atrazinét is" - közölte Daniel Lešinský a szervezettől.

A szervezet a Szennyezett vizektől mentes mezőgazdaság elnevezésű határon átívelő projekt keretén belül vizsgálta a Dunát és a Vágot, együtt magyar partnerével, a CAAG szervezettel, valamint külső laboratóriumokkal, amelyek összesen 31 mintát vizsgáltak a két országból. A projekt keretein belül az öt nyári mérés alkalmával az Acetochlor nevű szer maradványait a határérték 3-6-szorosában mutatták ki a Dunában és a Vágban is.

"Ez egy olyan peszticid, amelyet az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség a karcinogén anyagok közt tart számon, az EU-ban pedig az endokrin diszruptorok, EDC-k, a belső elválasztású mirigyeket károsító anyagok közt" - jegyezte meg Lešinský. További karcinogén, vagy más módon veszélyes anyagok maradványait is kimutatták, köztük a Trifluralin, a Metolachlor és a 2,4-D anyagokét.

A magyar partnerszervezet budapesti ivóvízből is vett mintát, és a néhány éve betiltott Atrazin, valamint Acetochlor maradványait is kimutatták, mégpedig a határérték feletti mértékben.

Sme.sk/para