Mégsem nőnek olyannyira az orvosi bérek?

2011. december 12. - 19:58 | Belföld
A kormány által javasolt törvénymódosításból hiányzik az orvosi bérek növekedésének harmadik szakasza, valamint a kórházak transzformációjának leállítása is.

Az orvosszakszervezet szerint a Radičová-kormány hazudott az orvosoknak és a nyilvánosságnak is, amikor a memorandumban rögzített feltételeket nem ültette át a törvénykezésbe. Ján Sýkora szakszervezeti alelnök szerint Ivan Uhliarik (KDH) miniszter abszolút arroganciájáról tanúskodik az, hogy a kijelentései szerint a kormány a képviselők belátására bízza saját kötelezettségeit. Ez szerintük felháborító, egyúttal lealacsonyító hárítás.

Az orvosok továbbra is kiállnak a megegyezett feltételek mellett, és nem fognak megelégedni a Munkatörvénykönyv betartásával, és kórház-transzformáció leállításával.

A parlament kedden tárgyalja meg a kormány által hétfőn elfogadott törvényjavaslatot, amelyből viszont hiányzik az orvosi bérek emelkedésének harmadik, 2013-ban esedékes szakasza, valamint a kórházak transzformációjának beszüntetése is. Marián Kollár szakszervezeti vezető szerint továbbra is figyelik a fejleményeket, és bíznak a kormányban, egyszersmind továbbra is sztrájkkészültségben maradnak.

A kormány a parlament egészségügyi bizottságának javaslatát fogadta el, amely nem tartalmazta az említett elemeket. Ivan Uhliarik miniszter úgy véli, hogy a memorandummal összhangban cselekedtek, ugyanis az abban rögzített összes javaslatot a parlament elé terjesztette. Véleménye szerint nem tehet arról, hogy a képviselők azok némelyikével nem tudtak azonosulni. Meg van róla győződve, hogy mindent megtettek.

A memorandumban rögzített megegyezés szerint január 1-jétől a nemzetgazdasági átlagbér 1,05-1,6-szorosára emelkednének az orvosi bérek, jövő év júliusától pedig 1,2-1,9-szeresére, majd 2013 januárjától 1,25-2,3-szorosára. A parlament egészségügyi bizottsága által jóváhagyott javaslat azonban e harmadik szakasszal nem számol. 

A beterjesztett anyag szerint Szlovákiában az idei első félévben 7 428 orvos állt alkalmazásban, átlagos alapbérük 1001 eurót tett ki. A javaslat szerint egy specializáció nélküli orvos átlagbére januártól 807 euróra emelkedne, júliustól 923 euróra. A specialistáké pedig januárban 1230, majd júliusban 1461 euróra.

SITA/para