Mégsem elavult a Simon-féle történelemtankönyv - Újra oktathatnak belőle a szlovákiai magyar iskolákban

2011. december 13. - 14:19 | Belföld

Visszakerülnek a hivatalos tankönyvlistára a Kovács–Simon szerzőtársak által készített magyar történelemkönyvek. Erről hivatalos levélben értesítette az oktatásügyi miniszter Rudolf Chmel (Híd) miniszterelnök-helyettest.

„Az erről szóló szóbeli ígéretet még a nyár folyamán megkaptuk, most azonban már hivatalossá vált az oktatásügyi tárca álláspontja” – közölte Juhász László, a kormányhivatal kisebbségi főosztályának vezetője.

Eugen Jurzyca szakminiszter leveléből kiderül, az Állami Pedagógiai Intézet és a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete is felülvizsgálta a magyar tannyelvű gimnáziumok számára készült Történelem 1. és 2.-es tankönyveket, mindkét esetben pozitív eredménnyel. A tudományos akadémia a két tankönyvet „modern, tartalmilag korrekt” kiadványnak mindősítette, a pedagógiai intézet pedig megerősítette: összhangban vannak az állami kerettantervvel.

„Több hónapos tárgyalás után sikerült elérnünk, hogy a minisztérium felülvizsgálja a tárca korábbi döntését, és ismét taníthassanak a Kovács László, Simon Attila és Simon Beáta által elkészített tankönyvekből” – tette hozzá a főosztályvezető.

Az oktatásügyi minisztérium még 2009-ben vette le a hivatalos tankönyvrendelési listáról a szlovákiai magyar történészek tollából származó tankönyveket, melyeket mostantól újra megrendelhetnek az iskolák.

para